Ξεκινά σήμερα στην Ιταλία η δίκη για μια γυναικοκτονία με θύμα τελειόφοιτη πανεπιστημίου, που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, μια υπόθεση που αποτέλεσε αφορμή για να αναστοχαστεί η ιταλική κοινωνία για τις ρίζες της έμφυλης βίας.
Η δολοφονία, τον περασμένο Νοέμβριο, της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν, φοιτήτριας Βιοϊατρικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ήρθε να υπογραμμίσει το φαινόμενο της γυναικοκτονίας στην Ιταλία, όπου η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων χάνουν τη ζωή τους στα χέρια των νυν ή των πρώην συντρόφων τους.
Ο κατηγορούμενος, Φιλίπο Τουρέτα, 22 ετών, έχει ομολογήσει ενώπιον δικαστή ότι δολοφόνησε την Τσεκετίν.
Ο Τουρέτα, ο οποίος αντιμετωπίζει έως και ποινή ισόβιας κάθειρξης, δεν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο της Βενετίας.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μια γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες στην Ιταλία, μια χώρα Καθολική στην πλειονότητά της όπου οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι εξακολουθούν να κυριαρχούν και όπου η σεξιστική συμπεριφορά ανδρών συχνά υποβαθμίζεται.
Η Τσεκετίν, η οποία επρόκειτο να αποφοιτήσει λίγες ημέρες μετά τον θάνατό της, αναφέρθηκε ως αγνοούμενη στις 11 Νοεμβρίου αφού προηγουμένως είχε συναντήσει τον Τουρέτα σε ένα εμπορικό κέντρο απ’ όπου δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι της.
Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σπίτι της Τσεκετίν έδειξε τον Τουρέτα να της επιτίθεται άγρια και στη συνέχεια να την επιβιβάζει στο αυτοκίνητό του, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην αστυνομία η οποία ξεκίνησε να την αναζητεί επί μια εβδομάδα.
Το πτώμα της βρέθηκε τελικά στις 18 Νοεμβρίου σε μια χαράδρα περίπου 120 χιλιόμετρα βορείως της Βενετίας. Είχε μαχαιρωθεί περισσότερες από 70 φορές στο κεφάλι και στον λαιμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που επικαλούνταν την ιατροδικαστική έκθεση.
Ο Τουρέτα συνελήφθη μια ημέρα αργότερα, κοντά στη Λειψία της Γερμανίας, όταν το αυτοκίνητό του έμεινε από βενζίνη.
Στην κηδεία της Τζούλια στην Πάντοβα, ο πατέρας της, Τζίνο, ζήτησε να γίνει ο θάνατος της κόρης του «σημείο καμπής για να τερματιστεί η φρικτή μάστιγα της βίας εις βάρος των γυναικών», εκλιπαρώντας τους άνδρες να «αμφισβητήσουν την κουλτούρα αυτή που τείνει να υποβαθμίζει τη βία που ασκείται από άνδρες, οι οποίοι δείχνουν φυσιολογικοί».