Το γήρας δεν μάς αλλάζει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν δυο ηλικίες στις οποίες συντελούνται δραματικές αλλαγές, που καταρρέει ο οργανισμός μας.
Aπό μια ηλικία κι έπειτα, που είναι πολύ πιο νωρίς από ό,τι θα πίστευες, αρχίζει η φυσιολογική, φθίνουσα πορεία για τον οργανισμό μας. Προφανώς και δεν ζούμε τη συνθήκη όλοι με τον ίδιο ρυθμό (αφού δεν έχουμε όλοι τα ίδια γονίδια, δεν ζούμε στο ίδιο περιβάλλον ή/και την ίδια ζωή -δεν τρώμε όλοι τα ίδια, δεν προσέχουμε όλοι τα εντός και τα εκτός μας με τον ίδιο τρόπο).
Ωστόσο τα πρώτα ορατά σημάδια του γήρατος κάνουν την εμφάνιση τους στη δεκαετία των 30.
Τότε το δέρμα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά του και εμφανίζονται ρυτίδες και πανάδες, τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά και αρχίζουν να γκριζάρουν, ενώ μειώνονται ο μεταβολισμός και η μυϊκή μάζα.
Οι φθορές συνεχίζονται μέχρι το τέλος, με τις επιλογές μας να μπορούν να επιβραδύνουν τις εξελίξεις, εξαιρουμένων δυο ηλικιών στις οποίες γίνονται καταρρεύσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.
Είναι στα μέσα των 40 και στις αρχές των 60.
Μελέτη του Stanford αποκάλυψε ότι σε αυτά τα ορόσημα φαίνεται να γίνονται σημαντικές αλλαγές (σημαντικές αυξήσεις ή δραματικές μειώσεις) στα μοριακά και μικροβιακά επίπεδα.
«Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές», δήλωσε ο Michael Snyder, πρόεδρος του τμήματος γενετικής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας των 40 είναι μια εποχή δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας των 60. Αυτό φαίνεται σε όποια κατηγορία μορίων κι αν κοιτάξετε».
Ο Xiaotao Shen, πρώτος συγγραφέας της μελέτης πρόσθεσε ότι αυτές οι μεγάλες αλλαγές πιθανότατα επηρεάζουν την υγεία μας (ο αριθμός των μορίων που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις παρουσίασε σημαντικές αλλαγές και στα δύο χρονικά σημεία). Κάτι που σχετίζεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, η οποία αλλάζει στις αρχές των 60 ετών.
ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 44 ΚΑΙ ΤΑ 60
Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν το λόγο που ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλών ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία δεν αυξάνεται σταδιακά μαζί με τα χρόνια. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για το Αλτσχάιμερ και τις καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνονται απότομα σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σύγκριση με μια σταδιακή αύξηση του κινδύνου για άτομα κάτω των 60 ετών.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα 108 ατόμων -ηλικίας από 25 έως 75 ετών- που μελετούσαν από λίγους μήνες έως αρκετά έτη, για να κατανοήσουν τη βιολογία της γήρανσης, με προηγούμενες μελέτες να ‘χουν ανακαλύψει πως τέσσερις διακριτοί «ηλικιακοί τύποι» (νεφρά, συκώτι, μεταβολισμός, ανοσοποιητικό σύστημα) δείχνουν τους διαφορετικούς ρυθμούς γήρανσης σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Παρακολούθησαν αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία σε περισσότερα από 135.000 διαφορετικά μόρια και μικρόβια, για συνολικά σχεδόν 250 δισεκατομμύρια διαφορετικά σημεία δεδομένων.
Αξιολόγησαν σχεδόν 250 δισεκατομμύρια διαφορετικά σημεία δεδομένων, μετά την παρακολούθηση περισσότερων από 135.000 διαφορετικών μορίων (RNA, πρωτεΐνες, μεταβολίτες), σε άτομα ηλικίας από 25 έως 75 ετών, καθώς και αλλαγές στα μικροβιώματά τους (βακτήρια, ιοί και μύκητες που ζουν μέσα μας και στο δέρμα μας).
Διαπίστωσαν ότι η αφθονία των περισσότερων μορίων και μικροβίων δεν μετατοπίζεται με σταδιακό, χρονολογικό τρόπο. Αντίθετα, υπάρχουν δύο περίοδοι ραγδαίων αλλαγών κατά τη διάρκεια της ζωής μας: κατά μέσο όρο γύρω στα 44 και τα 60.
ΤΙ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Οι δραστικές αλλαγές στα 60 δεν αποτέλεσαν έκπληξη, καθώς πολλοί κίνδυνοι ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία είναι γνωστό ότι αυξάνονται σε εκείνο το σημείο της ζωής. Οι επιστήμονες ωστόσο, εξεπλάγησαν με το μεγάλο σύμπλεγμα αλλαγών που συμβαίνει στα μέσα των 40.
Αρχικά, υπέθεσαν ότι η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές στις γυναίκες, με τα αποτελέσματα να ‘παραμορφώνουν’ το συνολικό αποτέλεσμα. Όταν όμως, μελέτησαν ανά φύλο διαπίστωσαν ότι η αλλαγή συνέβαινε και στους 40αρηδες άνδρες.
Όπως είπε ο Δρ Snyder «αυτό υποδηλώνει ότι ενώ η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει στις αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες στα μέσα των 40, υπάρχουν πιθανώς άλλοι, πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις αλλαγές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο εντοπισμός και η μελέτη αυτών των παραγόντων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μελλοντική έρευνα».
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Πάντα σύμφωνα με τα ευρήματα, σε 40χρονα άτομα παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των μορίων που σχετίζονται με το αλκοόλ, την καφεΐνη και το μεταβολισμό των λιπιδίων, την καρδιαγγειακή νόσο, το δέρμα και τους μυς.
Στους 60χρονους, οι αλλαγές σχετίζονταν με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, τη λειτουργία των νεφρών, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το δέρμα και τους μυς.
Είναι πιθανό ορισμένες από αυτές τις αλλαγές να συνδέονται με παράγοντες τρόπου ζωής ή συμπεριφοράς που συγκεντρώνονται σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, αντί να οδηγούνται από βιολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η δυσλειτουργία στον μεταβολισμό του αλκοόλ θα μπορούσε να προκύψει από την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στα μέσα των 40, συχνά μια αγχωτική περίοδο της ζωής των ανθρώπων.
Στη συνέχεια της εργασίας τους, οι ερευνητές θα ασχοληθούν με όσα οδηγούν αυτές τις ομάδες αλλαγής.
Πηγή: news247.gr