Στις 23 Ιουλίου 1944, στον απόηχο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και της Μεγάλης Ύφεσης, 44 κράτη συγκεντρώθηκαν στο Bretton Woods των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια να επαναθεμελιώσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη. Εκείνο το καλοκαίρι, μέσα από μία ιστορική συμφωνία, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η ανάγκη για μια νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική
Η οικονομική αστάθεια των προηγούμενων δεκαετιών, με αποκορύφωμα την κατάρρευση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τους νομισματικούς πολέμους και την κρίση του ’29, είχε καταδείξει την ανάγκη για συντονισμένες λύσεις και διεθνή εποπτεία. Οι χώρες που μετείχαν στη Σύνοδο του Bretton Woods επιδίωξαν να προλάβουν νέες κρίσεις, προωθώντας ένα σύστημα με σταθερές ισοτιμίες και μηχανισμούς χρηματοδότησης για χώρες με βραχυπρόθεσμα ελλείμματα.
Το νέο σύστημα πρόβλεπε ότι τα νομίσματα των χωρών θα ήταν συνδεδεμένα με το δολάριο, το οποίο με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό, καθιστώντας το δολάριο παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
Η αποστολή του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιουργήθηκε για να παρέχει βραχυπρόθεσμες πιστώσεις σε χώρες με προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών, ώστε να αποφύγουν την επιβολή capital controls, τις υποτιμήσεις ή τις αποπληθωριστικές πολιτικές που μεταφέρουν το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία. Στόχος ήταν η σταθερότητα, η ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, κυρίως στον μεταπολεμικό κόσμο.
Η κατάρρευση του συστήματος και η στροφή
Το μοντέλο των συνδεδεμένων ισοτιμιών άντεξε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η υπερτίμηση του δολαρίου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αμερικανικές δημοσιονομικές δαπάνες και τον πόλεμο του Βιετνάμ, αποσταθεροποίησαν το σύστημα. Το 1971, ο Ρίτσαρντ Νίξον ανέστειλε τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, βάζοντας οριστικά τέλος στη χρυσή βάση.
Το 1973, το ΔΝΤ μπήκε σε νέα φάση, επεκτείνοντας τον ρόλο του από θεματοφύλακας ισοτιμιών σε παγκόσμιο διαχειριστή κρίσεων, με έντονη παρουσία σε αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Η επιστροφή στο προσκήνιο με την κρίση χρέους της Ευρώπης
Στη δεκαετία του 2010, το ΔΝΤ επανήλθε στο προσκήνιο, όταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, και κυρίως στην Ελλάδα, το κατέστησε κρίσιμο παίκτη στις διασώσεις κρατών μελών. Ως μέρος της λεγόμενης τρόικας (ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ), συμμετείχε σε διαδοχικά πακέτα στήριξης με πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στην Ελλάδα, το ΔΝΤ επανέλαβε τα ίδια σφάλματα που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες παρεμβάσεις του: υπερεκτίμησε τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και υποτίμησε το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της λιτότητας. Το 2013, παραδέχθηκε επίσημα ότι υπολόγισε λανθασμένα τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή τη ζημιά που θα προκαλούσαν οι περικοπές στο ΑΕΠ και στην απασχόληση.
Από το Bretton Woods στο σήμερα
80 χρόνια μετά τη γέννησή του, το ΔΝΤ παραμένει ένας από τους πιο επηρεαστικούς θεσμούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος – άλλοτε σωτήρας, άλλοτε αμφιλεγόμενος επιτηρητής.
Η ιστορική του διαδρομή δείχνει ότι η πρόθεση για παγκόσμια συνεργασία δεν αρκεί χωρίς σωστές προβλέψεις, ευαισθησία στα κοινωνικά δεδομένα και πολιτική αυτοσυγκράτηση. Από το Bretton Woods έως την οικονομική επιτήρηση της Ελλάδας, η πορεία του ΔΝΤ αποτελεί καθρέφτη των παγκόσμιων ισορροπιών και των διλημμάτων της διεθνούς διακυβέρνησης.