Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη της επίθεσης οδηγού ταξί σε διεμφυλική γυναίκα και τον φίλο της στο κέντρο της Αθήνας, το Νonpaper φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια νέα επίθεση από κουκουλοφόρους, αυτή τη φορά σε άλλη διεμφυλική γυναίκα στην περιοχή της Καλλιθέας τις προηγούμενες μέρες.
Σε ένα μικρού κυβισμού αυτοκίνητο επέβαιναν τουλάχιστον τέσσερις δράστες, εκ των οποίων οι τρεις με μάσκες και ο τέταρτος (τσιλιαδόρος) με καπέλο και γυαλιά. Η επίθεσή τους ήταν καταδρομική και άκρως μελετημένη. Βγήκαν από το αυτοκίνητο, κατευθύνθηκαν τρέχοντας στη γυναίκα και άρχισαν να της πετούν γυάλινα μπουκάλια μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου και να προκαλούν φθορές στο αυτοκίνητό της. Ταυτόχρονα, της φώναζαν βρισιές και απειλές κατά της ζωής της.
Δείτε το βίντεο τη στιγμή της επίθεσης:
Καρτέρι θανάτου
Το Νonpaper εντόπισε το θύμα της ρατσιστικής αυτής επίθεσης, την μόλις 19 ετών Νάνσυ, η οποία περιέγραψε όσα έζησε το βράδυ εκείνο: «Μόλις είχα σταθμεύσει το αυτοκίνητό μου σε κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας και παρατήρησα έναν άνδρα με κρυμμένα τα χαρακτηριστικά του να βολιδοσκοπεί το αυτοκίνητό μου. Ταραγμένη, έμεινα μέσα σε αυτό και σε χρόνο μηδέν εμφανίστηκαν δύο ακόμη άνδρες με full face κουκούλες, οι οποίοι άρχισαν να με βρίζουν, να με απειλούν και να πετούν πέτρες πάνω στο αυτοκίνητο και δεν σταμάτησαν εκεί. Αφού προκάλεσαν υλικές ζημιές, επέστρεψαν μετά από λίγα λεπτά στο σημείο και αυτή τη φορά εμφανίστηκαν και οι τρεις άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και άρχισαν εκ νέου τόσο τη λεκτική όσο και τη σωματική κακοποίηση. Έφτασαν στο σημείο να μου πετάξουν γυάλινα μπουκάλια, τα οποία με τραυμάτισαν. Σίγουρα με είχαν παρακολουθήσει και ήξεραν το πρόγραμμά μου, γιατί μου την είχαν στήσει και με περίμεναν».
(Δείτε το βίντεο)
Όποια επίθεση αφορά τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την αναπηρία, την εθνική καταγωγή, τον προσδιορισμό φύλου ή τον σεξουαλικό προσδιορισμό διώκεται ποινικά.
Η ρατσιστική βία συνδέεται αιτιωδώς με τον ρατσιστικό λόγο. Ακόμη και η λεκτική επίθεση σε άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες αποτελεί έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά εντάσσονται: η απειλή, η εξύβριση, η σεξουαλική κακοποίηση καθώς και η σωματική βλάβη και φθορά περιουσίας.
Ο Διοικητής του τμήματος ρατσιστικής βίας, Μιχάλης Λώλης, μιλώντας στο Νonpaper, τονίζει τους λόγους της υποκαταγραφής των ρατσιστικών επιθέσεων: «Είναι λίγα τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων που φτάνουν στην υπηρεσία (1/5) και αυτό για τους εξής λόγους: αρχικά, τα θύματα ανήκουν συνήθως σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές. Έπειτα, κάνοντας μια μήνυση, υπάρχει ο φόβος πως θα αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους στην άλλη πλευρά, κάτι που γίνεται πιο δύσκολο σε περιπτώσεις μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά». Και συμπληρώνει ο αξιωματικός: «Η ρητορική μίσους, που συχνά συναντάμε στα περιστατικά ρατσιστικής βίας, κινητοποιείται από τη ρητορική μίσους διαφόρων εθνικιστών ή πολιτικών που προβάλλονται στα Μέσα, την εκκλησία ή ακόμη και από τον Μάρκο Σεφερλή, που μέσα από τις παραστάσεις του δίνει τροφή για μίσος».
Η ρητορική μίσους καλλιεργεί το αναγκαίο υπόβαθρο διάπραξης εγκλημάτων μίσους, αφού δικαιολογώντας τα, κανονικοποιούνται ως κοινά εγκλήματα στο συλλογικό ασυνείδητο.
Επίσης, το φαινόμενο της υποαναφοράς των εγκλημάτων μίσους συμβάλλει στο να μένουν αυτά στο σκοτάδι και να μην έχουμε εικόνα της πραγματικής έκτασης της ρατσιστικής βίας, η οποία γιγαντώνεται.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Αττικής προσπαθεί να αυξήσει τις καταγραφές και φυσικά τις εξιχνιάσεις, ώστε οι δράστες να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη αντιμέτωποι με τις αυστηρότερες ποινές που προβλέπονται για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Ποιες ποινές προβλέπονται για όσους κάνουν ρατσιστικά σχόλια
Στο Νonpaper μίλησε η έγκριτη νομικός Αγγελική Σουγλέ, η οποία ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρατσιστικό έγκλημα. Οι ποινές που προβλέπονται σήμερα στην Ελλάδα για τους παραβάτες είίναι οι κάτωθι:
Μετά τις τροποποιήσεις που επέφεραν οι Ν. 4619/2019 και 5090/2024, το Άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα φέρει τον τίτλο: Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή σε βάρος ανηλίκου ή αδυνάμου προσώπου. Σύμφωνα λοιπόν με το Άρθρο 82Α, μέσω του οποίου τυποποιείται το ρατσιστικό έγκλημα: «εάν έχει τελεστεί έγκλημα κατά παθόντος, η επιλογή του οποίου έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, το πλαίσιο ποινής διαμορφώνεται ως εξής:
α) Στην περίπτωση πλημμελήματος, που τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος, το ελάχιστο όριο της ποινής αυξάνεται κατά έξι (6) μήνες. Στις λοιπές περιπτώσεις πλημμελημάτων, το ελάχιστο όριο αυτής αυξάνεται κατά ένα (1) έτος.
β) Στην περίπτωση κακουργήματος, το ελάχιστο όριο ποινής αυξάνεται κατά δύο (2) έτη»
Το παραπάνω πλαίσιο ποινής εφαρμόζεται και όταν τελείται έγκλημα με δόλο σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και δεν προβλέπεται βαρύτερο πλαίσιο ποινής από άλλη διάταξη.
Εφόσον το θύμα καταγγείλει την εις βάρος του τελεσθείσα πράξη, ο αρμόδιος Εισαγγελέας πρέπει να ξεχωρίσει τα κίνητρα και να τονίσει το ρατσιστικό κίνητρο. «Ιδιαίτερα επιμένουμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη κινήτρου μεροληψίας, όπως π.χ. προσβλητικές εκφράσεις ή χειρονομίες εναντίον του παθόντος πριν και κατά τη διάρκεια της πράξης, αλλά και δηλώσεις του θύτη που καταδεικνύουν σχέδιο, διασυνδέσεις με οργανωμένες ομάδες μίσους, συνθήκες τέλεσης της πράξης κατά τόπο και χρόνο, όπως σχέδια, σύμβολα ή συνθήματα ή αναπαραστάσεις με σπρέι ή αφίσες ή φυλλάδια στον τόπο του συμβάντος, διαφορές μεταξύ δράστη και θύματος για εθνοτικούς, θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς σκοπούς κ.α.».
Τα θύματα ρατσιστικού εγκλήματος δύνανται να καταγγέλλουν τους δράστες στην αστυνομία, χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου, δίνοντας έμφαση στην ύπαρξη του ρατσιστικού κινήτρου, που εφόσον αναγνωριστεί από το αρμόδιο Δικαστήριο οδηγεί στην επαύξηση της ποινής.