Νέα εποχή για το λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο μετά και την επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο χώρο του επιβατικού σταθμού, περνάει στα «χέρια» του Ομίλου Grimaldi για τα επόμενα 38 χρόνια, μέχρι το 2062.
«Το λιμάνι του Ηρακλείου ανεβαίνει κατηγορία» ανέφερε στον χαιρετισμό του, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης έχει για εκείνον συναισθηματική αξία «όπως και για όλους τους Κρητικούς». Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης ως συνέχεια της αναβάθμισης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε τις εξελίξεις στον λιμένα Ηρακλείου «στρατηγικής σημασίας με αναπτυξιακό πρόσημο».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι είναι σημαντική η σημερινή ημέρα για το Ηράκλειο επισημαίνοντας ότι είμαστε σε μια τροχιά που η χώρα έχει συνειδητοποιήσει ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι προς όφελος του πολίτη και της Οικονομίας Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης επισήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών με τα έσοδα από την μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΗ Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Μηνάς Παπαδάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της διοίκησης στην ανάπτυξη του λιμανιού και της κρουαζιέρας ιδιαίτερα αλλά και στην πράσινη μετάβαση που έχει δρομολογηθεί.
Ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι στόχος του είναι το λιμάνι του Ηρακλείου να γίνει σημείο αναφοράς σε όλη τη χώρα με οικολογικό προσανατολισμό και οικονομικά οφέλη.
Τι προβλέπει η σύμβαση
Σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, το 67% των μετοχών του λιμένα Ηρακλείου περιήλθε στον Όμιλο έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα ως μέτοχος, ενώ και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνεργαστεί με τον νέο επενδυτή, προκειμένου το λιμάνι να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της Κρήτης και συνολικά της εθνικής οικονομίας.
Ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει τη διαχείριση του κεντρικού λιμένα όπου βρίσκεται ο σταθμός κρουαζιέρας, ακτοπλοΐας, φορτοεκφόρτωσης γενικού και χύδην φορτίου, διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και διοίκησης. Επίσης ο Όμιλος υποχρεούται βάσει της σύμβασης να προχωρήσει σε επενδύσεις που περιλαμβάνουν κτίρια για το Λιμενικό Σώμα και την πλοηγική υπηρεσία.
Τη διαχείριση των χώρων του λιμένα που δεν παραχωρούνται, αναλαμβάνει το νεοσύστατο Λιμενικό Ταμείο που έχει τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Συγκεκριμένα στο Λιμενικό Ταμείο περιέρχονται, ο Ενετικός Λιμένας του Δήμου Ηρακλείου, ο λιμένας των Λινοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου, τα αλιευτικά καταφύγια ‘Αρβης και Καστρίου του Δήμου Βιάννου, και Λούτρας του Δήμου Γόρτυνας αλλά και οι εξωμετρικές ζώνες Β («Θεατρικός Σταθμός»), Γ («ΚΤΕΛ») και Δ («Λιμενικό Περίπτερο»).Επίσης περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και το εργοστάσιο της ΔΕΗ.