Κατά της συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις διαδικασίες για την εκλογή και ανάδειξη προέδρου στις επικείμενες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 138 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση με διαπιστευμένα 151 μέλη, που άργησε να ξεκινήσει κοντά 3 ώρες, με τους συνέδρους να διαπληκτίζονται μεταξύ τους στην αίθουσα της συνεδρίασης, στους διαδρόμους του ξενοδοχείου καθώς και έξω από αυτό, με τους φωτογράφους να αποθανατίζουν τις «στιγμές απείρου κάλους» με λογομαχίες σε έντονο τόνο -ακόμη και δημοσιογράφοι να εμπλέκονται παίρνοντας θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς- μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως ήταν η χειρότερη συνεδρίαση κόμματος, που μόνο μαύρες σελίδες έχει να προσφέρει στην ιστορία της Αριστεράς στη χώρα μας.
Η έναρξη της συνεδρίασης καθυστερούσε μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία για τη διεξαγωγή της, με τους υποστηριχτές του Στέφανου Κασσελάκη να βρίσκονται μεν στο χώρο, χωρίς όμως να παραλαμβάνουν την κάρτα μέλους και να διαπιστεύονται ως ένδειξη διαμαρτυρίας και πολιτική στάση άρνησης νομιμοποίησης μιας «στημένης» όπως υποστηρίζουν συνεδρίασης.
Οι προτάσεις για διαγραφή και αποκλεισμό
Την πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.
Τρεις επιπλέον λόγους από τους 17 που είχε επικαλεσθεί στο δικό του κείμενο ο Θέμης Μουμουλίδης πρόσθεσε στο δικό του ερώτημα για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.
Συγκεκριμένα:
-18ος Το εξώδικο Κασσελάκη – ανάκληση δεν γίνεται μέσω Χ.
-19ος Η συνέντευξη στο Ν. Χατζηνικολάου που μόνο πολίτευμα δεν άλλαξε.
-20ος Τη σημερινή προσπάθεια οι αντιπρόσωποι του Στέφανου Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.
Παράλληλα, την απόρριψη της υποψηφιότητας Κασσελάκη ζήτησε στην τοποθέτησή του και ο Γιάννης Μουζάλας.
Σωκράτης Φάμελλος: «Σημαντική απόφαση»
Για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Στην δήλωσή του ανέφερε ακόμη ότι «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσομε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων.
Χρήστος Σπίρτζης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται»
«Μετά τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
«Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα “βαρύ” πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος».
Θ. Τζάκρη: «Αυτό που κάνετε σήμερα εδώ είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής»
Για « μια νέα πρόταση μομφής » κατά της έγκυρης υποψηφιότητας Κασσελάκη, έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το όργανο συνεδριάζει « χωρίς απαρτία », αφού δεν δέχονται « λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου.
Επίσης, τόνισε πως η λεγόμενη « πλειοψηφία » διαδίδει ότι θα θέσει θέμα «καθαίρεσής » της από την Γραμματεία της ΚΟ, επειδή « στηρίζει τον Κασσελάκη ». Και διερωτήθηκε αν « μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου».
«Εφόσον όμως το καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας. Άρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ. Ούτε μια ψήφος λιγότερη », υπογράμμισε η Θ. Τζάκρη.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών κι από τους τακτικισμούς της νομενκλατούρας να περάσουμε επιτέλους στην εκπόνηση στρατηγικής ηγεμονίας του ακηδεμόνευτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι πολύ μεγάλη η παράταξη για να καταντήσει θλιβερή ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος».
Κασσελάκης: «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο»
Σε μία ανάρτησή του στο «X», λίγο πριν τις 21:30, ο έκπτωτος πρόεδρος, ανέφερε ότι «Είμαι εδώ. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ. Η φωνή μας είναι το Συνέδριο», προμηνύοντας ότι το σίριαλ της υποψηφιότητάς του στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος δεν τελειώνει στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 12, 2024
«Είναι συμμορία- Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό χαρακτηριστικό»
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης κομματικές πηγές μιλώντας στο Nonpaper εξέφρασαν απόλυτη δυσαρέσκεια για τα όσα συνέβησαν τονίζοντας πως «πια είναι ξεκάθαρο πως οι 87 plus δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό, λειτουργούν ως συμμορία και δεν υπάρχει στη συμπεριφορά τους κανένα πολιτικό χαρακτηριστικό».
Το συνέδριο η ύστατη μάχη
Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνες που υποστηρίζουν ότι προς ένδειξη διαμαρτυρίας θα πρέπει να σημειωθούν τώρα- πριν το συνέδριο- μαζικές αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι δεν γίνεται σεβαστή η θέση και η άποψη των μελών. Ο Στέφανος Κασσελάκης όμως έβαλε φρένο σε αυτές τις απόψεις με την ανάρτηση του «η φωνή μας είναι το Συνέδριο».
Πράγματι βάση κομματικού καταστατικού το συνέδριο είναι αυτό που θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει τις αποφάσεις ή τις εισηγήσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Είναι όμως έτσι;
«Το παιχνίδι είναι στημένο. Ο Κασσελάκης έχει τελειώσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί η πλειοψηφία δεν πρόκειται να πάει σε συνέδριο εάν δεν τα έχει όλα κανονισμένα υπέρ της. Τους δικούς της συνέδρους, τους δικούς της όρους βάση ΚΟΕΣ και φυσικά το αποτέλεσμα που την συμφέρει. Ίσως είναι μάταιη η συμμετοχή μας», αναφέρουν άλλες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ετοιμαστείτε να δείτε μπροστά την Αχτσιόγλου»
Ένα άλλο σενάριο που συζητείται στους κύκλους των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: πως ο Κασσελάκης θα συνεχίσει να είναι εκτός- δεν πρόκειται δηλαδή να επανέλθει λαμβάνοντας μέρος στην κούρσα για την προεδρία- και επιστρέφουν στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη της Νέας Αριστεράς. Η Έφη Αχτσιόγλου θα πάρει αυτή την φορά την προεδρία διότι μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα υποστηρίζουν πως ο Φάμελλος δεν «τραβάει»: «Ετοιμαστείτε να δείτε μπροστά την Αχτσιόγλου. Όλα είναι κανονισμένα με την συμμετοχή βεβαίως του Αλέξη Τσίπρα και ας μην φαίνεται. Η Αχτσιόγλου θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ γρήγορα μάλιστα» δηλώνουν στο Nonpaper μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάει για νέο κόμμα ο Κασσελάκης;
Και αυτό είναι ένα σενάριο που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι εκείνος έχει δηλώσει πως δεν θα προδώσει την κομματική βάση του τον στήριξε αλλά και η πολιτική συμβίωση της επόμενης μέρας, με τα στελέχη της πλειοψηφίας δεν θα μπορέσει να καταστεί δυνατή.
Τώρα η μάχη θα δοθεί στους συνέδρους. Μία μάχη που ίσως να είναι η τελευταία εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τον Κασσελάκη όσο και για πολλά στελέχη που μετρούν δεκαετίες στην Αριστερά.