Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, κλειστές παθολογικές και χειρουργικές κλινικές σε μεγάλα νησιά, αλλά και σοβαρά προβλήματα με το ΕΚΑΒ, διαπιστώνει νέα έρευνα.
Προβλήματα στα νησιά
Με σοβαρά κενά σε άκρως νευραλγικές ιατρικές ειδικότητες παραμένουν οι μονάδες ΕΣΥ σε πολλά νησιά της χώρας. Το νοσοκομείο της Κω παραμένει χωρίς παθολόγο, όπως και το νοσοκομείο της Σαντορίνης, και στο κέντρο υγείας της Τήνου για τον ίδιο λόγο τα παθολογικά περιστατικά εξετάζονται από παιδίατρο. Στο νοσοκομείο Νάξου ουσιαστικά δεν λειτουργεί χειρουργικός τομέας, αφού υπηρετούν μόλις ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε μικρότερα νησιά, όπως η Σύμη και η Τήλος.
Με «τεχνητές αναπνοές» λειτουργεί το ΕΣΥ στα νησιά, ενώ οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αυξάνονται καθώς πολλοί είναι οι γιατροί που παραιτούνται και η λύση που συνήθως βρίσκουν είναι η μετακίνηση. Δηλαδή, ένας γιατρός από ένα νησί αναγκάζεται για κάποιο διάστημα να καλύψει μια τρύπα σε άλλη νησιωτική περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νησί της Τήνου, που για πολλούς μήνες παραμένει χωρίς παθολόγο και γενικό γιατρό. Η λύση που βρέθηκε τον Αύγουστο ήταν η μετακίνηση ενός παθολόγου από τη Σάμο για τρεις μήνες. Τέλος Οκτωβρίου ο γιατρός πρέπει να επιστρέψει στη Σάμο, αφήνοντας την Τήνο, σε χειμωνιάτικο καιρό, με τα απαγορευτικά για απόπλου να αρχίζουν να αχνοφαίνονται, χωρίς γιατρό.
Όπως είπε στο nonpaper ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντήρας, «Στο νησί υπηρετούν ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας οδοντίατρος. Η λύση με την τρίμηνη σύμβαση του γιατρού από τη Σάμο ήταν προσωρινή και δεν έδωσε λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας του νησιού. Χωρίς παθολόγο, ακόμη και για μια ενδοφλέβια αντιβίωση πρέπει να γίνει διακομιδή στη Σύρο. Έχουμε τονίσει το πρόβλημα σε κάθε τόνο».
Στο νοσοκομείο της Λέρου λείπουν βασικές ειδικότητες σχεδόν το μισό μήνα, με τους κατοίκους πλέον να διαμαρτύρονται έντονα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσι, όπου τα περιστατικά, θεωρητικά, εξυπηρετούνται από το υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Λέρου.
Η ίδια κατάσταση είναι και στην Αμοργό, όπου τα περισσότερα περιστατικά διακομίζονται στη Νάξο και από εκεί στη Σύρο ή την Αθήνα. Όπως τονίζει στο nonpaper ο δήμαρχος του νησιού Καραίσκος Λευτέρης, «Στο νησί έχουμε περισσότερα από 300 παιδιά και δεν υπάρχει παιδίατρος, ούτε καν γενικός γιατρός. Ένας καρδιολόγος κάνει όλες τις εφημερίες».
Σε μικρότερα νησιά η κατάσταση είναι απογοητευτική. Στην Τήλο δεν υπάρχει κανένας γιατρός ειδικότητας και το νησί εξυπηρετούν δύο αγροτικοί γιατροί, ενώ η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά τονίζει τον κίνδυνο για τον χειμώνα. Αντίστοιχα, στην Σύμη υπάρχει μία ορθοπεδικός γιατρός, αλλά χωρίς ακτινολόγο, άρα δεν μπορεί να εργαστεί και εκείνη. Όπως είπε στο nonpaper ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, «Δύο αγροτικοί γιατροί παλεύουν στο νησί και μία ορθοπεδικός με δεμένα τα χέρια, αφού δεν υπάρχει ακτινολόγος. Ακόμη έχουμε καινούργιο ασθενοφόρο, αλλά δεν έχουμε οδηγό. Όποτε υπάρχει περιστατικό, ψάχνουμε κάποιον οδηγό από τον δήμο και όταν έρθει το περιστατικό, δεν υπάρχει γιατρός. Φαύλος κύκλος».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει στο nonpaper: «Είχαμε τονίσει το πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από νωρίς, στις αρχές καλοκαιριού, στα νησιά όμως και προ των πυλών του χειμώνα η κατάσταση παραμένει ίδια. Ίσως είναι χειρότερα τώρα τον χειμώνα με τον αστάθμητο παράγοντα του καιρού που θέτει σε κίνδυνο ζωές αν δεν μπορεί να γίνει διακομιδή. Δεν θα αλλάξει αυτό αν δεν δοθούν κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές να καλύψουν τις θέσεις. Ακούστηκαν κάποιες προτάσεις στην ΔΕΘ, θα δούμε αν θα υλοποιηθούν, όμως πάλι αφορούν μόνο τους γιατρούς. Όχι το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς».
Στην «εντατική» η υγεία στην Κρήτη
Τις 3.000 αγγίζουν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, με το ιστορικό νοσοκομείο Βενιζέλειο να καταρρέει μέρα με τη μέρα από τις ελλείψεις, το βάρος μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που και αυτό όμως κλείνει την μία κλινική μετά την άλλη. Συγκεκριμένα, 442 θέσεις παραμένουν κενές στο Βενιζέλειο και 554 στο Πανεπιστημιακό. Ιδιαίτερα η κατάσταση είναι δύσκολη και στους άλλους νομούς του νησιού, με τα Χανιά να μετρούν 709 κενές θέσεις, το Ρέθυμνο 131 και τη Σητεία 90. Εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία του νησιού, όπου καταγράφονται τα παραπάνω κενά, ελλείψεις παρατηρούνται και στα κέντρα υγείας, που φτάνουν σε ολόκληρη την υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης στις 668 κενές θέσεις.