Ένα χρόνο μετά τη «βιβλική» καταστροφή στη Θεσσαλία τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ολοκληρωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει με τις εξαγγελίες να έχουν μείνει στο κενό και το μπαλάκι ευθυνών να συνεχίζεται. Προβληματικά έργα πολλών εκατομμυρίων, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν τις κρίσιμες ώρες και ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τις μεγάλες καταστροφές στη γη της Θεσσαλίας.
«Είμαστε αθωράκιστοι…»
«Είμαστε εν δυνάμει πνιγμένοι, παρακαλάμε να μη βρέξει, γιατί ακόμα και με λιγότερη βροχή, από αυτή που έριξε πέρυσι με τον Daniel, εμείς θα πλημμυρίσουμε και πάλι. Είμαστε αθωράκιστοι», λέει στο «Nonpaper» ο Σαμψών Κακαράντζας, Ιδιοκτήτης Θερμοκηπίων στην Κόρδα Καρδίτσας, ο οποίος εξ αιτίας της θεομηνίας έχει υποστεί ζημιά πάνω από 3 εκατ. ευρώ.Τουλάχιστον για μια εβδομάδα δεν μπορούσε μαζί με άλλους συντοπίτες του να προσεγγίζουν το βυθισμένο στα λασπόνερα χωρίο τους, αφού το νερό είχε καλύψει τα πάντα και έφτανε έως τις στέγες των σπιτιών τους. Πήρε δάνεια ώστε να στήσει ξανά την επιχείρησή του και κατάφερε να λειτουργήσει το 60%, σήμερα καλλιεργεί τα 17 από τα 25 στρέμματα.
Αποζημιώσεις στα χαρτιά
Ένα χρόνιο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι αποζημιώσεις ακόμα δεν έχουν καταβληθεί σε όσους επλήγησαν, ο Σαμψών Κακαράντζας έχει λάβει μόνο 12.000 ευρώ από την προκαταβολή της αρωγής, «Έχουμε μείνει εκεί, στα 12.000 ευρώ, γιατί ο φάκελος δεν έχει περάσει την τελική εξέταση από τους ελεγκτές και τώρα βρίσκεται στο Υπουργείο, για να περάσει τη Β’ αξιολόγηση από την επιτροπή. Απευθύνθηκα στην ΔΑΟ Καρδίτσας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας) και μου είπαν ό,τι ο όγκος του φακέλου όταν μεγάλος, γιατί η ζημιά που έπαθα ήταν τεράστια και τον άφησαν τελευταίο, διότι έπρεπε να μελετήσουν πρώτα τους πιο μικρούς φακέλους, δηλαδή τις μικρότερες καταστροφές».
Το «άχρηστο» έργο και σήμερα
Πολύ κοντά στις καλλιέργειες του Σαμψών Κακαράντζα, στην κοίτη του ποταμού Μέγα, στη γειτονική Μαραθέα βρίσκεται το αντλιοστάσιο, ένα σύγχρονο έργο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με στόχο να μεταφέρει ποσότητες νερού από τον Μέγα προς τον Πηνειό και κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει τις κρίσιμες ώρες, στις πλημμύρες και τελικά την νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου πνίγηκε και αυτό στο νερό.Έγινε διακοπή ρεύματος σε όλη την περιοχή και στο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης σταματήσαν να δουλεύουν οι αντλίες, κανείς όμως δεν είχε μεριμνήσει για γεννήτριες που θα παρείχαν ρεύμα σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης. «Το συγκεκριμένο έργο ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την καταστροφή μας, έχει τεχνικά και κατασκευαστικά λάθη. Σήμερα μας ενημερώνουν ότι το αντλιοστάσιο δεν λειτουργεί ένα χρόνο μετά τον «Daniel» και λίγες ημέρες προτού μπει ο χειμώνας και δεν θα είναι λειτουργικό για αρκετό καιρό ακόμα, γιατί το Υπουργείο δεν έχει εγκρίνει το κονδύλι που ζητάει ο Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε. που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του αντλιοστασίου», αναφέρει ο Σαμψών Κακαράντζας.
Ποιος έχει την ευθύνη;
Ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Στραγγιστικών Έργων Θεσσαλίας (Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε.) έχει την ευθύνη για την λειτουργία και την συντήρηση των αντλιοστασίων, ο Διευθυντής του Οργανισμού Γιώργος Βαρδούλης, μιλάει στο «Nonpaper», αναφέρει ότι δεν δύναται ο Οργανισμός να αναλάβει τέτοιου είδους αποκαταστάσεις, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και από πέρυσι τον Νοέμβριο του 2023 έχει ενημερώσει πολλές φορές τα αρμόδια Υπουργεία για το μέγεθος και την επικινδυνότητα του προβλήματος και μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει χρήματα από τα κονδύλια ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο αντλιοστάσιο της Μαραθέας.«Δεν έχουμε πάρει χρήματα από πουθενά, ούτε ένα ευρώ. Όταν θα αποφασίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει τα χρήματα στην Περιφέρεια για να φτιαχτεί το έργο, δεν έχω απάντηση κι εμείς σαν Οργανισμός παιδευόμαστε, έχουμε κινήσει γη και ουρανό, έχουμε στείλει επανειλημμένα έγγραφα και πρόσφατα στείλαμε ξανά» ανέφερε ο κ. Βαρδούλης.
Σε αναμονή 35 εκατ. ευρώ
Ο (Γ.Ο.Ε.Β. Σ.Ε.) ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο την αυτοψία του έργου, το πόρισμα το οποίο εστάλη και αυτό στις 3/11/2023 στους αρμόδιους φορείς εκτιμά την ζημιά στα 121 εκατ. ευρώ. Η απάντηση από πρώην ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη ήρθε έξι μήνες μετά,τον περασμένο Απρίλιο, διαβεβαιώνοντας ότι εγκρίθηκαν 35 εκατ. ευρώ ως άμεση επιτακτική δαπάνη αποκατάστασης. «Πριν από λίγες μέρες συνομιλήσαμε με τον κ. Τριαντόπουλο που είχε έρθει στην Λάρισα, μας είπε ό,τι θα δώσει τα λεφτά για να αποκατασταθεί το αντλιοστάσιο της Μαραθέας στην Περιφέρεια, χρονοδιάγραμμα δεν μας έδωσε», υπογράμμισε ο κ. Βαρδούλης.
Το «Nonpaper» επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, ο οποίος ανέφερε πως η Περιφέρεια δεν έχει λάβει χρήματα από το Υπουργείο παρά τις σχετικές ανακοινώσεις του πρώην ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκη. «Εμείς δεν έχουμε πάρει τα 35 εκατ. από το ΥΠΑΑΤ, θα δώσουν το κονδύλι απευθείας στον ΓΟΕΒ και όχι μέσω της περιφέρειας. Μας έχει στείλει έγγραφο ο Οργανισμός, το έργο είναι αξίας 500.000€ , δεν είναι όμως στη δική μας αρμοδιότητα, αλλά επειδή είναι πολύ σημαντικό θα μεριμνήσω μήπως το εντάξω στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θα το δρομολογήσουμε, ώστε να το καλύψουμε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει και το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας.
«Έχουμε πρόσβαση μόνο με ελικόπτερο…»
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδούλη ο Οργανισμός κατάφερε να αποκαταστήσει τις βλάβες με δικούς του πόρους τα υπόλοιπα τρία αντλιοστάσια της περιοχής και να τα θέσει σε λειτουργία. Το Αντλιοστάσιο Α1 του Κεραμιδίου, το Α2 του Βλοχού και το Αντλιοστάσιο Α3 του Πέτρινου, με το τελευταίο όμως η πρόσβαση σε περίπτωση που υπερχειλίσει ο ποταμός Ενιπέας να είναι αδύνατη, «Το αντλιοστάσιο Α3 στο Πέτρινο έχει σοβαρό θέμα με την προσβασιμότητα, αυτή τη στιγμή εάν βρέξει και φουσκώσει ο Ενιπέας και φέρει νερό από τα Φάρσαλα έχουμε πρόσβαση μόνο με ελικόπτερο για να φτάσουμε στο αντλιοστάσιο. Το συγκεκριμένο δουλεύει, μπορούμε να το θέσουμε σε λειτουργία, αλλά δεν μπορούμε να το σβήσουμε, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, είναι κατεστραμμένα τα αναχώματα. Είχαν βγει κάποιες εργολαβίες για να αποκατασταθεί η πρόσβαση, δεν γνωρίζω σε ποια φάση βρίσκεται».Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε στο «Nonpaper» ότι στο Αντλιοστάσιο Α3 του Πέτρινου έχει ήδη αναλάβει το έργο εργολάβος και θα ξεκινήσει τις εργασίες τις επόμενες ημέρες