Ο Γιατρός του Φετουλάχ Γκιουλέν μιλάει στο «Nonpaper» για τον χαρισματικό ιεροκήρυκα που δίχασε την Τουρκία. O Mehmet Ateş ένας από τους σημαντικότερους καρδιοχειρουργούς της Τουρκίας, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και ως πρόσφυγας έφτασε στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.
της Γεωργίας Λαγού
«Πάντα έβρισκε τις λύσεις, αγαπούσε τους ανθρώπους»
«Τον γνώρισα πριν από περίπου 40 χρόνια, όταν έγινα δεκτός στην Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και ξεκίνησε το πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη. Έχω πολλές αναμνήσεις. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τον κ. Γκιουλέν. Αλλά το κυριότερο είναι ό,τι πάντα έβρισκε τις λύσεις, αγαπούσε τους ανθρώπους, ήταν ευγενικός, άλλοτε πατέρας, άλλοτε φίλος, άλλοτε σύντροφος». O Mehmet Ateş, κορυφαίος Καρδιοχειρουργός, Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Sifa στην Σμύρνη και Γιατρός του Φετουλάχ Γκιουλέν μιλάει αποκλειστικά στο «Nonpaper» για τον ιμάμη που εξελίχθηκε σε Πνευματικό Ηγέτη.
Ο Γιατρός του Γκιουλέν
Ο Καρδιοχειρουργός εκτός από Γιατρός του Γκιουλέν, πριν ο ιεροκήρυκας αυτοεξοριστεί το 1999 στις ΗΠΑ, είχε στενές επαφές μαζί του, αφού τον επισκεπτόταν στην Πενσυλβάνια, «Είμαι μέλος της Ιατρικής ομάδας του από την εποχή που ξεκίνησα την εξειδίκευσή μου στην Καρδιοχειρουργική στην Κωνσταντινούπολη το 1992. Ήμουν μαζί του στην Αμερική μεταξύ 2003-2005. Τον επισκεπτόμουν αρκετά συχνά στην Πενσυλβάνια. Η τελευταία φορά που έμεινα μαζί του ήταν το καλοκαίρι του 2015 για περίπου 2,5 μήνες», αναφέρει.
Πραξικόπημα: «Ας συσταθεί μια διεθνής επιτροπή»
Στις 15 Ιουλίου το 2016 τμήμα του τουρκικού στρατού επιχείρησε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Το πραξικόπημα θα κατασταλεί μέσα σε δώδεκα ώρες, για τον Τούρκο Πρόεδρο όμως, ο εγκέφαλος της απόπειρας είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο γνωστός στους υποστηρικτές του ως «Χοτζαεφέντι» (αξιοσέβαστος δάσκαλος) από το Ερεζούμ θα το αρνείται μέχρι το τέλος της ζωής του. Ακόμα και σήμερα πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα και η κοινωνία στην Άκυρα παραμένει πολωμένη. «Από την πρώτη κιόλας μέρα είπε: «Ας συσταθεί μια διεθνής επιτροπή για να ερευνήσει αυτό το θέμα και θα δεχτώ το όποιο συμπέρασμα. Μιλούσε πάντα κατά της αδικίας των πραξικοπημάτων και τόνιζε ό,τι δεν υπάρχει γυρισμός από τη δημοκρατία, είναι ένα συναίσθημα τόσο έντονο που μάλιστα κυκλοφόρησε και βιβλίο με αυτόν τον τίτλο», υπογραμμίζει ο κ. Ateş.
Φυλακίστηκε και κατηγορήθηκε ως τρομοκράτης
O Mehmet Ateş κατηγορήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση Ερντογάν ως τρομοκράτης και γκιουλενιστής, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα, συνελήφθη, φυλακίστηκε στην Τουρκία, άφησε την οικογένειά του πίσω και αποφάσισε να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα, πληρώνοντας στους δουλέμπορους μερικές χιλιάδες ευρώ. Την πίστη του στον Φετουλάχ Γκιουλέν δεν την άφησε ποτέ. «Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ένας στοχαστής που πάντα έδινε προτεραιότητα στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες και είχε ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει για την παγκόσμια ειρήνη. Μοιραζόταν συνεχώς αυτές τις ιδέες με τους γύρω του, τονίζοντας ότι όλες οι Αβρααμικές θρησκείες θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα».
Οι συμβουλές του Γκιουλέν
Λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου εκκαθάριση, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες ύποπτους «γκιουλενιστές» από γραφειοκρατικές θέσεις εργασίας και φυλακίζοντας χιλιάδες άλλους, ενώ έκλεισε πανεπιστήμια και μέσα ενημέρωσης που θεωρούνταν γκιουλενιστικά μέτωπα. Ο κ. Ateş μιλώντας αυτές τις δύσκολες ώρες με τον Γκιουλέν θυμάται να λέει, «Κάποια στιγμή είπε δάσκαλος: ‘’Μακάρι σε ορισμένα μέρη στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, μια εκκλησία, μια συναγωγή και ένα τζαμί να μπορούσαν να βρίσκονται στην ίδια πανεπιστημιούπολη, με κοινόχρηστες αυλές και να κάνουν συζητήσεις για την παγκόσμια ειρήνη. Θα μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι φαγητού, στο ίδιο τραπέζι για καφέ ή τσάι’’» .
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν παρέμεινε μέχρι τέλους ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Τουρκία. Τα ερείσματα του χαρισματικού ιεροκήρυκα όμως επεκτάθηκαν πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Το κίνημα (Χιζμέτ) λειτουργεί σχολεία, νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και μετράει εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. «Η ζωή του Φετουλάχ Γκιουλέν χτίστηκε στη γνώση, την αγάπη και την ειρήνη. Το βιογραφικό του βρίσκεται στο διαδίκτυο και είναι επίσης διαθέσιμο σε πολλές ξένες γλώσσες. Ξεκίνησε ως Ιμάμης, αλλά εκπαιδεύτηκε στις θρησκευτικές επιστήμες και έγινε μέντορας σε πολλούς, υπηρετώντας ως πρεσβευτής της ειρήνης. Υπάρχει μια έκφραση στην Τουρκία για μια προσωπικότητα σαν την δική του, ήταν ένας Κύριος, ήταν πάντα απασχολημένος με τα προβλήματα των ανθρώπων και ρώταγε τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσουμε την ανθρωπότητα. Ήταν ένας άνθρωπος που πάντα έχτιζε γέφυρες ειρήνης στον κόσμο», είπε ο Mehmet Ateş.
«Δεν θα υπάρξει θέμα διαδοχής στο Κίνημα Χιζμέτ»
Αυτό που σκέφτονται τόσο οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, όσο και οι άσπονδοι εχθροί του, είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης, ο κ. Ateş ξεκαθαρίζει στο «Nonpaper», ότι δεν τίθεται θέμα διαδοχής, «Ο Φετουλάχ Γκιουλέν μίλησε πολλές φορές για αυτό το θέμα: «Οι άνθρωποι μπορεί να πεθαίνουν, αλλά οι ιδέες και τα έργα τους παραμένουν’», έλεγε. Δεν θα υπάρξει θέμα διαδοχής στο Κίνημα Χιζμέτ, καθώς όλοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως πρεσβευτές ειρήνης σε όλο τον κόσμο, όπως και στο παρελθόν».