No Result
View All Result
02/07/2025 - 06:23:17
26 °c
Athens
Non Papers
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • SHADOWS OF POWER
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΡΕΥΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • LIFESTYLE
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
  • ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • SHADOWS OF POWER
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΡΕΥΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • LIFESTYLE
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
  • ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Non Papers
No Result
View All Result

Καρκίνος παχέος εντέρου: Δυναμικό το ενδιαφέρον για self test – 1.000 δείγματα βρέθηκαν θετικά

Έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα Φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ

Από NON PAPER NEWSROOM
24 Οκτωβρίου - 18:13
καρκίνος

Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των φαρμακείων, με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι δυναμικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ήδη έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα Φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Το πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας απευθύνεται σε γυναίκες 21-65 ετών οι οποίες διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες και προσφέρει δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις (test Pap για γυναίκες 21-29 ή μοριακό τεστ HPV DNA για γυναίκες 30-65) και επαναληπτικές εξετάσεις σε περίπτωση ευρημάτων.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Στο 7,9% τα θετικά self test

Θυμίζουμε πως τις πρώτες 10 ημέρες από την έναρξή του προγράμματος, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν θετικά και προμηθεύτηκαν τα δωρεάν self tests που διατίθενται στα συμβεβλημένα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, διανεμήθηκαν πάνω από 134.000 κιτ αυτοεξέτασης, ενώ 133.551 πολίτες πραγματοποίησαν την εξέταση. Από τα αποτελέσματα που έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά, 1.144 βρέθηκαν θετικά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Σε αριθμούς:

  • self test που διανεμήθηκαν: 134.149
  • Πολίτες που πραγματοποίησαν την εξέταση: 133.551
  • Θετικά αποτελέσματα: 1.144  (7,9%)
  • Αρνητικά αποτελέσματα: 12.679
  • Άκυρα αποτελέσματα: 689

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι 2,8 εκατομμύρια πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50- 69 ετών,

Β) Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα,

Γ) Δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, πολύποδες, Ελκώδη Κολίτιδα, Νόσο του Crohn και οικογενή πολυποδίαση.

Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ή email προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακείο της επιλογής τους και να παραλάβουν το self test ανίχνευσης αίματος κοπράνων. Αντίθετα οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής τους και να λάβουν το self test kit μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν ευρήματα από το self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται δωρεάν παραπεμπτικό. Εάν στη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που μπορεί να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Σε άλλη περίπτωση λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια δωρεάν βιοψίας.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Οι 9+1 SOS που πρέπει να ξέρεις

Τρεις ειδικοί του ΕΚΠΑ απαντούν σε 10 ερωτήσεις για τις μη επεμβατικές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο παχέος εντέρου και τον ρόλο των σύγχρονων τεχνικών με το self-test.

Ειδικότερα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), δρ. Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος-ογκολόγος), Παναγιώτα Ζαχαράκη (βιολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) παραθέτουν ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

  • Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος παχέος εντέρου βρίσκεται στα τρία συχνότερα νεοπλάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Science Hub, δεδομένα Οκτωβρίου 2023) μαζί με τον καρκίνο του μαστού (πρώτος σε συχνότητα) και τον καρκίνο του προστάτη (τρίτος σε συχνότητα).

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι θανατηφόρος;

Οι τέσσερις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (19,5% όλων των θανάτων από καρκίνο), που ακολουθείται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12,3%), τον καρκίνο του μαστού (7,5%) και τον καρκίνο του παγκρέατος (7,4%).

  • Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Εμφανίζεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, με μεγαλύτερη επίπτωση στους άντρες. Παρουσιάζεται, κυρίως, μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σπανίως και σε μικρότερη ηλικία, με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, σύμφωνα με τα European cancer mortality predictions (2024).

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου; Και επομένως ποια είναι η πρωτογενής πρόληψη;

Υπάρχουν μη τροποποιήσιμοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Knowledge for Policy (της ΕΕ).

Στους μη τροποποιήσιμους ανήκουν η μεγαλύτερη ηλικία, η γενετική προδιάθεση και το ιατρικό ιστορικό (όπως ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ύπαρξη αδενωματωδών πολυπόδων, ατομικό ιστορικό χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου), όπως και το μεγαλύτερο ύψος ενήλικα.

Στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου ανήκουν η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, όπως και η παχυσαρκία με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

  • Ποιος είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος (δευτερογενής πρόληψη) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου. Τη διενέργεια, δηλαδή, ελάχιστα επεμβατικών ή μη επεμβατικών εξετάσεων για τον εντοπισμό μίας αλλοίωσης σε προκαρκινικό στάδιο (πολύποδας) ή ενός καρκίνου σε αρχόμενο ή πιο προχωρημένο στάδιο, και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, οπότε και η πρόγνωση του ασθενούς είναι καλύτερη και οι πιθανότητες ίασης ιδιαίτερα αυξημένες.

Οι πιο πρόσφατες συστάσεις της European Commission Initiative on Colorectal Cancer αναφέρουν ότι σε ασυμπτωματικούς ενήλικες 50-69 ετών με μέτριο κίνδυνο καρκίνο παχέος εντέρου συνιστάται προσυμπτωματικός έλεγχος με οργανωμένο πληθυσμιακά πρόγραμμα. Ειδικότερα, εξέταση επιλογής θεωρείται η ανοσοϊστοχημική (self-test, Faecal Immunochemical Testing -FIT), η οποία, ανάλογα με το αποτέλεσμα, χρήζει να ακολουθηθεί με ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση). Το FIT είναι ένα τεστ που αναζητά μικροσκοπικά ίχνη αίματος στα κόπρανα (δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό). Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να προκληθεί από μία σειρά ιατρικών παθήσεων, αλλά μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το self-test (σε ειδική συσκευασία) μπορεί να διεξαχθεί στο σπίτι, με συλλογή δείγματος, ανάλυση του δείγματος αφού τοποθετηθεί στο ειδικό σημείο του self-test και διαθεσιμότητα των αποτελεσμάτων σε λίγα λεπτά.

  • Τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι δεν βρέθηκε αίμα στα δείγματα και προς το παρόν δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο καρκίνος του εντέρου ή ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ καρκίνος του εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένοι καρκίνοι του εντέρου δεν αιμορραγούν ή αιμορραγούν μόνο μερικές φορές και διότι το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου ανιχνεύει τη συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όχι όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου να διεξάγεται ανά 1-3 χρόνια. Εάν το αποτέλεσμα δοκιμής είναι αρνητικό, δεν χρειάζεται κάποια άλλη ενέργεια. Εάν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του εντέρου (που δεν είναι ειδικά, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους, κοιλιακά άλγη), ακόμη και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης, χρειάζεται άμεση επίσκεψη σε γιατρό.

  • Τι σημαίνει το θετικό αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;

Ένα θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής σημαίνει ότι κάποια μικρογραμμάρια αιμοσφαιρίνης (πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια) βρέθηκαν στα κόπρανα. Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει πάντα καρκίνο του εντέρου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει αίμα στα κόπρανα, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, θα πρέπει να προγραμματιστεί μία επίσκεψη στον γιατρό για να διερευνηθεί τι προκαλεί την αιμορραγία. Ο γιατρός πιθανότατα θα παραπέμψει σε κολονοσκόπηση.

  • Τι σημαίνει ασαφές αποτέλεσμα σε αυτήν την εξέταση;

Το ασαφές αποτέλεσμα το αξιολογούμε ως θετικό αποτέλεσμα.

  • Σε τι μας βοηθά αυτή η εξέταση και ποια είναι τα μειονεκτήματά της;

Με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης, μη παρεμβατικές τεχνικές προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως είναι ο έλεγχος της αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και ο έλεγχος DNA στα κόπρανα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτές οι εξετάσεις, όμως, έχουν μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα, πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 1-3 χρόνια και προϋποθέτουν τον έλεγχο με κολονοσκόπηση επί θετικών αποτελεσμάτων.

  • Τι κάνουμε σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου;

Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας, ώστε να μας ενημερώσει για την ηλικία έναρξης, τη συχνότητα και τον τρόπο διεξαγωγής του προσυμπτωματικού ελέγου. Η καθιερωμένη πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνει τη διενέργεια κολονοσκόπησης ανά 5-10 έτη με ηλικία έναρξης τα 45 με 50 έτη για τον γενικό πληθυσμό. Η κολονοσκόπηση, όμως, αποτελεί ήπια επεμβατική διαδικασία και τα ποσοστά συμμόρφωσης με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ως εκ τούτου μικρότερα. Γι αυτό, η χρήση κατ’ αρχήν self test, μπορεί να συντελέσει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της προσυμπτωματικής διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Tags: ειδήσεις τώρακαρκίνοςΠολίτεςΥπουργείο Υγείαςφαρμακείο
NON PAPER NEWSROOM

NON PAPER NEWSROOM

ShareTweet
Previous Post

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Ιερείς με υψηλές θέσεις στο «μάτι» των ερευνών – Πώς αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση «μαμούθ»

Next Post

Ηράκλειο: Ζεύγος Αλβανών εξέδιδε και κακοποιούσε 25χρονη αλλοδαπή

Related Posts

νέος οικοδομικός κανονισμός - ΣτΕ
Ελλάδα

Στο ΣτΕ ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσ/νίκης για τον νέο κανονισμό του Αρείου Πάγου

Από Nonpapers.gr Newsroom
1 Ιουλίου - 21:40
Φωτιά Κορωπί
Ελλάδα

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ήχησε το 112

Από Nonpapers.gr Newsroom
1 Ιουλίου - 20:38
Σέρρες: Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας
Ελλάδα

Σέρρες: Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας

Από Ραφαέλα Παπαγεωργίου
1 Ιουλίου - 16:33
Ρόδος: 94χρονος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε 16χρονο
Ελλάδα

Ρόδος: 94χρονος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε 16χρονο

Από Ραφαέλα Παπαγεωργίου
1 Ιουλίου - 15:23
Κοζάνη
Ελλάδα

Λάρισα: Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο

Από Ραφαέλα Παπαγεωργίου
1 Ιουλίου - 14:46
Λαύριο: Συνελήφθη Τούρκος για βιασμό γυναίκας σε παραλία
Ελλάδα

Λαύριο: Συνελήφθη Τούρκος για βιασμό γυναίκας σε παραλία

Από Ραφαέλα Παπαγεωργίου
1 Ιουλίου - 14:20
Next Post
Λέσβος

Ηράκλειο: Ζεύγος Αλβανών εξέδιδε και κακοποιούσε 25χρονη αλλοδαπή

No Result
View All Result

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Kατηγορίες

  • BOX-1 (328)
  • BOX-2 (347)
  • BOX-3 (322)
  • BOX-4 (323)
  • Lifestyle (227)
  • Media (93)
  • Observer (3)
  • Shadows of power (58)
  • Slider (13)
  • VARονος (4)
  • Αθλητικά (572)
  • Άρθρα (17)
  • Αφιερώματα (37)
  • Διεθνή (1.588)
  • Ελλάδα (1.822)
  • Επιχειρείν (58)
  • Έρευνες (74)
  • Οικονομία (209)
  • Πολιτική (1.019)
  • Πολιτισμός (190)
  • Συνεντεύξεις (15)
  • Χωρίς κατηγορία (66)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απάτη
Ελλάδα

Αποκλειστικό nonpapers: Νέα σελίδα για τον «γύπα» της Θεσσαλονίκης – Ξεκινά καριέρα στη μουσική (video)

Από NON PAPER NEWSROOM
2 Νοεμβρίου - 08:11
Περικλής Κουτρούμπας
Ελλάδα

Αποκλειστικό nonpaper: Ο γελαστός Έλληνας πιλότος που αναμετρήθηκε με ολόκληρο σμήνος γερμανικών καταδιωκτικών (photos)

Από NON PAPER NEWSROOM
27 Οκτωβρίου - 08:00
Αποκλειστικό Nonpaper: Η απάντηση του «μαϊμού – ρασοφόρου» στις καταγγελίες ότι παραπλανά ανυποψίαστους πιστούς: «Έχουν πει ότι έχω 3.000 εραστές»
BOX-2

Αποκλειστικό Nonpaper: Η απάντηση του «μαϊμού – ρασοφόρου» στις καταγγελίες ότι παραπλανά ανυποψίαστους πιστούς: «Έχουν πει ότι έχω 3.000 εραστές»

Από NON PAPER NEWSROOM
14 Οκτωβρίου - 12:02
Αιμορραγικός πυρετός
Έρευνες

Στους «σκοτεινούς» διαδρόμους των ΚΕΠΑ, τους δημοσιονομικούς «κόφτες» των αναπηρικών επιδομάτων

Από NON PAPER NEWSROOM
30 Σεπτεμβρίου - 07:00
Non Papers

Non Paper Info

  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση

Follow Us

© 2025 All Rights Reserved - Powered by FOCUS ON GROUP
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • SHADOWS OF POWER
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΡΕΥΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • LIFESTYLE
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
  • ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ