Από τον Αύγουστο η Ρόδος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot, μετανάστες έχουν κατακλύσει το κέντρο του νησιού, με τις πρώτες μεταγωγές να έχουν ξεκινήσει, αλλά με καθυστέρηση. Γιατί οι Αρχές δεν έσκυψαν νωρίτερα στο πρόβλημα;
Βουλιάζει η Ρόδος
Εκατοντάδες μετανάστες έχουν κατακλύσει το κέντρο της Ρόδου από τον Αύγουστο, ανάμεσα στους χιλιάδες τουρίστες . Πρόκειται για αλλοδαπούς που ξεκίνησαν παράνομα από τα τουρκικά παράλια, πληρώνοντας τους δουλέμπορους μερικές χιλιάδες ευρώ. Διαβιούν όπου βρουν, συνωστισμένοι έχουν ανοίξει σκηνές, κοιμούνται σε χαρτόκουτα σε διάφορα σημεία της πόλης, κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα, ώστε να ταυτοποιηθούν και να πάρουν τον δρόμο για την δομή της Μαλακάσας. Κανείς δεν γνωρίζει όλους αυτούς τους μήνες τον ακριβή αριθμό των παράτυπων μεταναστών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αναχωρήσεις προς την ενδοχώρα, ωστόσο οι ροές δεν σταματούν.
Το κέντρο του νησιού είναι υγειονομική βόμβα
Οι υπαίθριοι χώροι στο κέντρο της πόλης έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, αναφέρει στο «Νonpaper», ο Κώστας Σπανός πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, «Γυναίκες, παιδιά και στη πλειοψηφία νεαροί άνδρες έχουν κατασκηνώσει σε τέσσερα σημεία του νησιού γύρω στα 700 άτομα, ο αριθμός δεν μειώνεται, διότι όταν μεταγάγεις 300 άτομα και τις επόμενες πέντε ημέρες έρχονται 400 δεν λύνεται έτσι το θέμα, πρέπει να γίνει ταυτοποίηση και μεταγωγή. Έχουμε ζητήσει, οι τοπικές Αρχές ενίσχυση και βοήθεια. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες, εξαθλιωμένοι, μόνο σε ένα χώρο έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες και στο πάρκο ”Θέρμαι”, αλλά δεν φτάνουν για τον πληθυσμό και το κέντρο του νησιού έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα».
Γιατί οι αρχές καθυστερούν;
Οι λαθροδιακινητές έχουν βάλει στο στόχαστρο την Σύμη, την Τήλο και την Ρόδο που δέχονται τεράστιες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, από τις αρχές Οκτώβριου 210 μετανάστες έφτασαν στο νησί των Ιπποτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού. Ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Ρόδου, Μανώλης Ανδρουλάκης, εξηγεί στο «Νonpaper»,γιατί υπάρχει ολιγωρία κινήσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης.
«Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τους μεταφέραμε στις δομές της Κω και της Λέρου, μόλις κορέστηκαν αυτά τα ΚΥΤ δυστυχώς αναγκαζόμαστε να τους πηγαίνουμε στην Μαλακάσα και στα Διαβατά, τα οποία είναι χρονοβόρα και οι αιτήσεις για να τους μεταφέρουμε εκεί, καθυστερούν πολύ περισσότερο. Η μόνη λύση σ’ αυτή την κατάσταση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των δομών της Λέρου και της Κω ούτως ώστε ότι ροές έχουμε να τους πηγαίνουμε εκεί για την καταγραφή και για την ταυτοποίηση, επειδή είναι κοντά. Καθυστερεί η έγκριση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εδώ και τρεις μέρες για να μας δοθεί έγκριση να φύγουμε να μεταφέρουμε κάποιους μετανάστες στη Μαλακάσα ή οπουδήποτε στην ενδοχώρα, και δεν μπορούμε να μπλέκουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», καταλήγει.
«Μπαλάκι ευθυνών»
Ο κ. Σπανός αναφέρει ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει απώλεια αντανακλαστικών, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση, ενός τόσο σοβαρού θέματος, «Το Υπουργείο είτε δεν έχει τη διάθεση να βοηθήσει, είτε έχουν μπλέξει με τις αρμοδιότητές τους, διότι εδώ εμπλέκονται δυο Υπουργεία ,το Μετανάστευσης και το Προστασίας του Πολίτη, ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια προσπαθούν να ‘’ανθρωπεύσουν’’ τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και από εκεί και πέρα το Υπουργείο Μετανάστευσης κάνει μπαλάκι ευθυνών, ο ένας στον άλλον, κάνουν μπαλώματα καθυστερήσεις ασυνεννοησίες. Γίνεται ένα μπαλάκι ευθυνών προσπάθησαν οι Αρχές του νησιού να βάλουν κάποιες τέντες για να προστατευτούν οι μετανάστες στο λιμάνι της Ακαντιάς και με τα χείλια ζόρια το Λιμενικό έδωσε την έγκριση. Κάποιος πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία, κάποιος πρέπει να πάρει μία απόφαση, την Περιφέρεια δεν την αφήνουν, τον Δήμο δεν τον αφήνουν, είναι θέμα των Υπουργείων,τότε ας κάνουν αυτοί τη δουλειά τους».
Δομή 48ωρών στην Ρόδο
Με την Ρόδο να μην έχει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σήμερα ό,τι πρέπει να δημιουργηθεί ένας προσωρινός χώρος φύλαξης και κράτησης για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο νησί, ώστε να υπάρξει διαχείριση σε πρώτη φάση της εκκένωσης του κέντρου της πόλης «είναι πολύ βασικό να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για δομή, γιατί η δομή έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα καταγραφής. Δεν θα καταγράφονται αυτοί εκεί ούτε θα υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν άσυλο. Θα κρατούνται φυλασσόμενοι, ελεγχόμενοι μακριά από πλατείες και δημόσιους χώρους μέσα στην πόλη, μέχρις ότου να προωθηθούν», κατέληξε.
«Κάνουν μπαλώματα, καθυστερήσεις και ασυνεννοησίες…»
Οι αρχές του νησιού είναι επιφυλακτικές για την 48ωρη δομή προσωρινής κράτησης, που θα παραμένουν οι μετανάστες μέχρι να οδηγηθούν σε δομές στην ενδοχώρα, με τον κ. Σπανό να αναφέρει ό,τι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην διαχείριση του προβλήματος, «Υπήρχε πολύ μεγάλη συζήτηση για τη δημιουργία δομής την οποία εμείς εδώ δεν τη θέλουμε, έχει ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα είμαστε κάθετοι σ’ αυτό το θέμα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο υπουργός Μετανάστευσης διαβεβαιώνει ό,τι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, εμείς είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί», και συνεχίζει λέγοντας ό,τι «για να φτιάξουν αυτό που σκέφτονται την 48ωρη δομή, δεν έχουν το προσωπικό και δεν πρόκειται να είναι 48 ωρών, πιστέψτε με έχει γίνει και αλλού και τελικά οι δομές έγιναν μονιμότερες από του προσωρινού και θα καταλήξει να γίνει μόνιμη», τόνισε.
«Ταξιδεύουμε 32 ώρες χωρίς καμπίνα»
Αστυνομία και Λιμενικό έχουν έρθει στα όρια των αντοχών τους, με τις υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες από προσωπικό. «Εμείς πηγαίνουμε τους μετανάστες στην Μαλακάσα, διότι οι υπηρεσίες στην Αθήνα δεν έχουν προσωπικό να διαθέσουν και αναγκαζόμαστε εμείς να μεταφέρουμε τους μετανάστες. Φεύγουμε από τη Ρόδο, πηγαίνουμε στη Μαλακάσα 16 ώρες και στη συνέχεια παίρνουμε ξανά το δρόμο της επιστροφής άλλες 16 ώρες ταξίδι, είναι πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κοιμούνται οι συνάδελφοι σε μία καρέκλα, αυτά είναι απάνθρωπα, είναι τριτοκοσμικά. Φανταστείτε ό,τι τον Αύγουστο δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε μία καμπίνα, καθόμασταν,16 ώρες στο κατάστρωμα, γιατί οι καμπίνες ήταν πλήρης, τα πλοία είχαν πληρότητα», αναφέρει ο Μανώλης Ανδρουλάκης.
«Συνάδελφος αστυνομικός τον προηγούμενο μήνα ταξίδευε 20 μέρες, από τις 30 που έχει ο μήνας. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο το μεταναστευτικό στα νησιά μας, εμείς αντιμετωπίζουμε τις ροές πάνω από 25 χρόνια έχουν αντιληφθεί οι δουλέμποροι, ότι είμαστε πύλη εισόδου, το διαχειριζόμαστε, όμως θέλουμε μία βοήθεια», καταλήγει.
Παράπονα από τους τουρίστες
Με το νησί να είναι η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού, ήδη τουρίστες έχουν δυσανασχετήσει από την κατάσταση που επικρατεί, αναφέρει ο κ. Σπανός. «Οι περιοχές πέριξ του ταχυδρομείου και του Αστυνομικού Τμήματος γειτνιάζουν με τους δύο από τους τρεις κεντρικούς δρόμους αγοράς που έχουμε στη Ρόδο, με τα αντίσκηνα να έχουν φτάσει και απέναντι σχεδόν από ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να παραπονιούνται οι πελάτες , είναι πολύ λογικό, διότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν να κάνουν τις διακοπές τους δεν ήρθανε να βρεθούν σε μία κατάσταση τύπου Ισλαμαμπάντ».
Ο Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με κύκλους από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος εάν το επιτρέψει το πρόγραμμα του θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρόδο, όπου θα συνομιλήσει με φορείς, για την εύρεση λύσης. Ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έρχεται στη χώρα μας και την προσεχή Τετάρτη θα επισκεφθεί το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στη Μαλακάσα, προκειμένου να δει την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νonpaper», δεν θα τεθεί στο τραπέζι το θέμα των επιστροφών.