«Δημιουργούν κλίμα και δεν αφήνουν τα μέλη να εκφραστούν» τονίζει το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, τη στιγμή που λίγες ημέρες έχουν μείνει μόνο για το ίσως πιο ιστορικό αλλά σίγουρα και πιο πολυσυζητημένο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα οι Κασσελίστας κάνουν λόγο και για ΜΜΕ που έχουν μπει στο «παιχνίδι» τασσόμενα στην πλευρά των 100. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «εντυπωσιάζει το πώς φιλοκυβερνητικά μέσα έχουν υιοθετήσει πλήρως τις δήθεν πληροφορίες που μεταδίδουν κάποιες ομάδες που θέλουν να παρουσιαστούν ως πλειοψηφία σχετικά με το σώμα των συνέδρων ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό συμβαίνει μάλιστα τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι εκλογές για την ανακήρυξη των συνέδρων.
Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους ή προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα προσπαθώντας να αποθαρρύνουν τα μέλη από το να εκφραστούν», τονίζουν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας πως «σίγουρα δεν μπορεί να ξέρουν το αποτέλεσμα πριν διεξαχθούν εκλογές. Θα ήταν χρήσιμο να μας διευκρινίσουν τι από όλα ισχύει».
Αυξάνονται οι καταγγελίες στο γραφείο Κασσελάκη
Την ίδια ώρα πληθαίνουν αναφορές μελών προς το διοικητήριο του Στέφανου Κασσελάκη, στα γραφεία του δηλαδή στον Ταύρο, από νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τους ενημερώνουν από τοπικές οργανώσεις του κόμματος, πως δεν φαίνεται πουθενά η εγγραφή τους και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για συνέδρους.
Ο πρώην πρόεδρος μάλιστα δημοσίευσε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ (πρώην twitter), καλώντας τα μέλη σε δημοκρατική επαγρύπνηση όπως τονίζει χαρακτηριστικά:
«Επειδή υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ανθρώπων που έχουν εγγραφεί μέλη στο isyriza.gr και τους λένε ψέματα ότι δε δικαιούνται να ψηφίσουν για συνέδρους ή δεν τους βρίσκουν ως μέλη, έχουμε και τηλέφωνο ανοιχτής επικοινωνίας μαζί σας.
Για οποιοδήποτε εμπόδιο αντιμετωπίσετε, για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε ενόψει της εκλογής συνέδρων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (2-3/11), είμαστε εδώ», τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.
Έχει τελειώσει για την πλειοψηφία το ζήτημα της υποψηφιότητας Κασσελάκη
Η πόλωση τουλάχιστον στα δύο από τα πέντε εσωκομματικά στρατόπεδα ολοένα και αυξάνεται με την πλειοψηφία να τονίζει πως η παρουσία και θητεία του Στέφανου Κασσελάκη πήγε το κόμμα πολύ πίσω και έριξε τόσο τα ποσοστά όσο και την αριστερή του φυσιογνωμία, ενώ οδήγησε και ένα σημαντικό κομμάτι στελεχών στην έξοδο. Όσο αφορά την υποψηφιότητά του στην κούρσα της προεδρίας του κόμματος, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως αυτό το ζήτημα θεωρείται λήξαν από την Κεντρική Επιτροπή της 12ης Οκτώβρη.
«Στρυμωγμένη η πλειοψηφία» λένε κομματικές πηγές
Ωστόσο κομματικές πηγές μιλώντας στο Nonpaper αναφέρουν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλειοψηφία και πως αυτή την ώρα είναι «αρκετά στρυμωγμένη», αφού το όνειρο της συστράτευσης με το ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενός μεγάλου κεντροαριστερού πόλου, ολοένα και απομακρύνεται: «Όλα γίνονται για να έχουν πολιτική θέση και προβολή και βεβαίως εργασία 20 άνθρωποι. Τι θα γίνουν αυτοί και οι υπάλληλοί τους την επόμενη ημέρα θα έχει πολιτικό κυρίως ενδιαφέρον», λένε οι ίδιες πηγές.
«Κόκκινη κάρτα» σε Γιαννούλη από Χριστοδουλάκη για το «κοινό προοδευτικό μέτωπο»
Για του λόγου το αληθές ο Χρήστος Γιαννούλης προσπάθησε να ανοίξει συζήτηση για την επιτάχυνση δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου σε τηλεοπτικό πάνελ, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, αναφερόταν σε μία πιθανή σύμπραξη πριν το 2027, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η απάντηση από τον κύριο Χριστοδουλάκη δεν ήταν αυτή που ίσως να περίμενε ο βουλευτής. Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ και η κατάληψη της δεύτερης θέσης δημιουργούν νέα δυναμική που, κατά την άποψή του, δεν αφήνει χώρο για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό.
Όλα τα παραπάνω ίσως και να μαρτυρούν αλλαγές τόσο στον συσχετισμό δυνάμεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις… κρυφές προθέσεις ορισμένων στελεχών, αφού στην πολιτική τίποτε δεν είναι προβλέψιμο και αναμενόμενο.