Ένα ταξίδι στον υπερβατικό κόσμο του παραλόγου και ταυτόχρονα, μια κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή και τα όριά της προσφέρει το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χατζηιωάννου με τίτλο «Ο δικαστής που αγάπησε το κακό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.
Πρόκειται για σειρά διηγημάτων που διαδραματίζονται εντός δικαστικών αιθουσών, όπου ο αναγνώστης καλείται να αναρωτηθεί: Μπορεί ένας δικαστής, ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του δικαίου, να αγαπήσει το κακό, ακόμα κι όταν δεν το πράττει ο ίδιος;
Το βιβλίο του Χατζηιωάννου ακροβατεί μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ο συγγραφέας θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα και την ηθική των ανθρώπων που ασκούν εξουσία και κρίνουν τις τύχες των άλλων.
Ο κεντρικός χαρακτήρας, ένας δικαστής, όπως υπονοεί και ο τίτλος, δεν είναι άμεμπτος ούτε άψογος. Αντιθέτως, παρουσιάζεται με τις ίδιες ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη που χαρακτηρίζουν τον καθένα από εμάς. Στο τέλος, μπορεί ακόμα και να αγαπήσει το ίδιο το κακό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις αρχές του δικαίου και της δικαιοσύνης.
Ο Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας από τους πλέον καταρτισμένους δικηγόρους στον τομέα του ποινικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενασχόλησή του με το δίκαιο δεν είναι μόνο στη δικηγορική πράξη, αλλά εκτείνεται και σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς έχει συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά νομικών άρθρων, μελετών και βιβλίων αναφορικά με το ουσιαστικό και το δικονομικό ποινικό δίκαιο. Παράλληλα έχει εντρυφήσει στον κόσμο της φιλοσοφίας, αφού έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έμφαση στον γερμανικό ιδεαλισμό και το έργο του Hegel.
Το βιβλίο του, «Ο δικαστής που αγάπησε το κακό» συνιστά μια πρωτότυπη προσέγγιση της λογοτεχνικής δημιουργίας, καθώς λειτουργεί ταυτόχρονα ως εργαλείο φιλοσοφικού στοχασμού και κοινωνικού προβληματισμού, ανοίγοντας έναν διάλογο με τον αναγνώστη για τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν όσοι καλούνται να επιβάλλουν δικαιοσύνη.