Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι διεθνείς ναυτιλιακές δυνάμεις, καθώς η στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ απειλεί να «φράξει» ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα του κόσμου: τα στενά του Ορμούζ. Στην περιοχή κινούνται περίπου 170–180 ελληνόκτητα πλοία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, προειδοποιώντας ότι ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση.
«Ο εφιάλτης είναι να κλείσουν τα στενά»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, εξέλιξη που «θα επηρεάσει όλη την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο τη ναυτιλία». Αν κάτι τέτοιο συμβεί, πρόσθεσε, τα πλοία θα πρέπει να αλλάξουν ρότα, πλέοντας γύρω από την Αφρική προκειμένου να φτάσουν στα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά λιμάνια.
Ήδη, σημείωσε, η παγκόσμια ανησυχία αποτυπώνεται στις τιμές του πετρελαίου, που αυξήθηκαν 7% έως 10% τις τελευταίες ημέρες.
Η ελληνική ναυτιλία σε διαρκή επιφυλακή
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των ναυτικών και των ελληνόκτητων πλοίων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται κατά μέσο όρο 170 με 180 ελληνόκτητα πλοία, ενώ κάθε 6 έως 8 ώρες περνούν από τα στενά του Ορμούζ περίπου 70–80 πλοία, από τα οποία 15 με 20 φέρουν ελληνική σημαία.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας, μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων, εκδίδει διαρκώς προειδοποιητικές ειδοποιήσεις (notice) προς τα πλοία και τους πλοιοκτήτες, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και συντονίζοντας τις κινήσεις με τις διεθνείς αρχές ασφαλείας.
Καμία επίθεση – αλλά διαρκής εγρήγορση
Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία επίθεση σε ελληνικό ή άλλο εμπορικό πλοίο στην περιοχή, ωστόσο ο βαθμός επικινδυνότητας παραμένει υψηλός και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση με συνδυασμό νηφαλιότητας και αποφασιστικότητας, σε μια περίοδο όπου τα γεωπολιτικά ρίσκα στη Μέση Ανατολή διασταυρώνονται με τα στρατηγικά συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας.