Έπειτα από μια εβδομάδα πολέμου, έχει καταστεί σαφές πλέον πως το Ισραήλ δεν μπορεί να εξασφαλίσει καταλυτική στρατιωτική υπεροχή έναντι του Ιράν.
Του Χρυσόστομου Λουκά
Επενδύοντας στη διαφορά των μεγεθών, τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση από το επιτιθέμενο Ισραήλ, αλλά και το ομοιογενές εθνικό στοιχείο στην αχανή χώρα, η Τεχεράνη έχει το χρόνο με το μέρος της, επιφέροντας ταυτόχρονα δυσανάλογα πλήγματα στον αντίπαλό της.
Κάθε πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης καταστρέφει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, προκαλώντας τρόμο σε εννέα εκατομμύρια ισραηλινούς που ζούνε πλέον στα καταφύγια.
Ενδεικτική ήταν η πυραυλική επίθεση του Ιράν την Πέμπτη, που έπληξε για άλλη μια φορά το Τελ Αβίβ, ενώ χτυπήθηκε και νοσοκομείο στον ισραηλινό νότο, με απολογισμό δεκάδες θύματα.
Εντός 24ώρου, νέα πυραυλική επίθεση στον ισραηλινό νότο κατέστρεψε κτήρια και προκάλεσε τουλάχιστον πέντε αμέσους τραυματισμούς πολιτών.
Την ίδια ώρα, οι συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις του Τελ Αβίβ στο Ιράν προκαλούν καθημερινές απώλειες αμάχων, στρατιωτικού προσωπικού, μέχρι και διαρροή ραδιενέργειας στους υπόγειους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
Μονόδρομος η αμερικανική εμπλοκή, αλλά…
Κανένα δίλλημα δεν έχει απομείνει πλέον για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Είτε θα πλήξουν οι ΗΠΑ το απόλυτα θωρακισμένο πυρηνικό σταθμό του Φορντό, παρέχοντας στο Τελ Αβίβ λόγους απόσυρσης από τον πόλεμο, είτε θα παρακολουθούν -μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο- το Ισραήλ να διολισθαίνει στην απόλυτη αποδυνάμωση και αστάθεια.
Ο κίνδυνος δε διαρροής ραδιενέργειας στον Κόλπο, από τις αμφιλεγόμενες επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων, απειλεί και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.
Ανώτατες διπλωματικές πήγες του Ιράν, τόνιζαν στο «Non Paper» πως μια αμερικανική εμπλοκή θα σημάνει εξάπλωση του πολέμου στις γύρω χώρες, ειδικά σε εκείνες με μεγάλο σιϊτικο στοιχείο, από το Ιράκ μέχρι το Μπαχρέιν και ευρύτερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της, θα στοχοποιήσουν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Κόλπου, ενώ πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ΗΠΑ και συμμάχων τους γύρω από τους νευραλγικούς διαδρόμους του παγκόσμιου εμπορίου και ενέργειας, θεωρούνται δεδομένες.
Στριμωγμένος ο Τραμπ
Όπως έχουν τα πράγματα, ο Ντόναλντ Τράμπ αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του μέχρι τώρα. Θα πρέπει να εγκρίνει αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει την εξάπλωση του πολέμου που υπόσχεται η Τεχεράνη.
Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο η ύστατη διπλωματική προσπάθεια Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, με την στήριξη ΗΠΑ και Αιγύπτου, μπορεί να αποφέρει καρπούς.
Το Ιράν προσκαλείται για άλλη μια φορά σε διάλογο. Την τελευταία φορά που προσκλήθηκε σε διαπραγματεύσεις όμως, δεν πρόλαβε καν να φτάσει η αποστολή του στο Ομάν, με το Τελ Αβίβ να εξαπολύει αιφνιδιαστικά τον πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά, πως αν εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμα πόλεμο «άλλων», όχι απλά ακυρώνει την προεκλογική του κριτική στην εξωτερική πολιτική των προκατόχων του, αλλά ναρκοθετεί τη διασφάλιση της πλειοψηφίας στο αμερικανικό κογκρέσο του χρόνου.
Με το εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων να ασφυκτιά από την πολιτική εμπορικών δασμών Τραμπ και του δαπανηρού νομοσχεδίου για την οικονομία, ένα λάθος στη Μέση Ανατολή μοιάζει αρκετό να τινάξει στον αέρα την οριακή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του κογκρέσου, ανασταίνοντας τους Δημοκρατικούς.
Ο Τραμπ δεν αναζητεί μονάχα τρόπους εξουδετέρωσης του πυρηνικού σταθμού του Φορντό, που είναι θαμμένο βαθιά μέσα σε βουνό, έξω από την ιερή πόλη της Κομ.
Αναζητά κίνητρα για την Τεχεράνη, ώστε να μπορέσει να τερματίσει έναν πόλεμο εν δυνάμει ολέθριο για το Ισραήλ, τη Μεση Ανατολή, αλλά και την ίδια του την προεδρία.