Ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη ενημέρωση Ευρωπαίας αξιωματούχου στις Βρυξέλλες για την ατζέντα του προσεχούς Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Κάγια Κάλας.
Πρώτο και πιο πιεστικό θέμα, όπως σημείωσε η αξιωματούχος, θα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η κ. Κάλας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους της για τις εν εξελίξει συνομιλίες στη Γενεύη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Το Ιράν και η “κόκκινη γραμμή” της ΕΕ
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την Ευρωπαία αξιωματούχο να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ένωσης: «Η απειλή από το Ιράν είναι αληθινή, δεν πρέπει να επιτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «η επιστροφή στη διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή», τονίζοντας τη σημασία του πολιτικού διαλόγου.
Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια και πιέσεις μέσω εμπορίου
Στην ατζέντα βρίσκεται και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στη νέα ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ, αλλά και στην πίεση προς το Ισραήλ για επιστροφή όλων των ομήρων. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 2, που ορίζει το πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων ΕΕ–Ισραήλ.
Η αξιωματούχος ρωτήθηκε επανειλημμένα για τη στάση των υπουργών Εξωτερικών στο εν λόγω θέμα, αποφεύγοντας λεπτομέρειες και περιοριζόμενη στο ότι «θα συζητηθεί το σχετικό έγγραφο της κ. Κάλας, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στους υπουργούς».
Στο τραπέζι και Κίνα – Ουκρανία – Ουγγαρία
Το Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης τις ευρωκινεζικές σχέσεις, στον απόηχο της αμερικανικής στροφής απέναντι στο Πεκίνο, αλλά και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε τρία σκέλη: συνέχιση της στήριξης, αυστηροποίηση πίεσης προς τη Μόσχα και νέες κυρώσεις μέσω του 18ου πακέτου, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα.
Σε ερώτηση για τη στάση της Ουγγαρίας, που διατηρεί επιφυλάξεις, η αξιωματούχος περιορίστηκε να σχολιάσει πως «υπάρχει η πίεση των εξελίξεων, αλλά δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τι θα συμβεί όταν μιλάμε για 27 κράτη μέλη».
Το Συμβούλιο της Δευτέρας αναμένεται κρίσιμο για την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής εν μέσω παγκόσμιων εντάσεων.