Αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα δουν από τον Ιούλιο νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως προμηθευτή, εξαιτίας της αναμενόμενης αναπροσαρμογής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων συστήματος μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη ΡΑΑΕΥ.
Η απόφαση αφορά την ανάκτηση επενδυτικών δαπανών του ΑΔΜΗΕ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για το έτος 2025, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τη διασύνδεση Κρήτης–Αττικής (45 εκατ. ευρώ) και τη συμμετοχή του φορέα στο έργο Κρήτη–Κύπρος (7,1 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο της GSI. Η απόφαση ελήφθη από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής την Πέμπτη 19 Ιουνίου και έχει ήδη αποσταλεί στον διαχειριστή, ώστε να ξεκινήσει η τεχνική διαδικασία επιμερισμού της επιβάρυνσης ανά κατηγορία καταναλωτή.
Στόχος η σταδιακή επιβάρυνση από Ιούλιο ή Αύγουστο
Ο ΑΔΜΗΕ καλείται τώρα να κατηγοριοποιήσει τις νέες χρεώσεις για τη χαμηλή, μέση και υψηλή τάση και να τις υποβάλει εκ νέου προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από 1η Ιουλίου ή το αργότερο 1η Αυγούστου. Το σενάριο της μετάθεσης μέρους της ανάκτησης στο 2026 παραμένει στο τραπέζι για την αποφυγή υπέρμετρων επιβαρύνσεων, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, όσο και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μάργαρης, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στις καθυστερήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης ανάκτησης των κεφαλαίων για την εξασφάλιση της χρηματοδοτικής συνέχειας των έργων.
Ανοιχτή απειλή για το έργο Κρήτης–Κύπρου
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το εμβληματικό αλλά παγωμένο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Κύπρου, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περίπου 250 εκατ. ευρώ χωρίς ακόμη να έχει ανακτήσει τίποτα, γεγονός που τον αποκλείει από περαιτέρω τραπεζικό δανεισμό. Όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης, το έργο κινδυνεύει άμεσα εάν δεν υπάρξει τεχνική και χρηματοδοτική πρόοδος έως τον Σεπτέμβριο.
Η γαλλική Nexans, κατασκευάστρια εταιρεία του υποβρύχιου καλωδίου, έχει λάβει προκαταβολή για την παραγωγή εξαρτημάτων μόνο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με το ενδεχόμενο παγώματος της παραγωγής να είναι πλέον ορατό. Η επανέναρξη των ερευνών βυθού, προϋπόθεση για τη συνέχιση των εργασιών, δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, εντείνοντας την πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Στον αέρα οι σχεδιασμοί – στο ταμείο οι καταναλωτές
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύεται από την εξέλιξη είναι η ελλιπής θεσμική θωράκιση του πλαισίου ανάκτησης κόστους, ειδικά για έργα διεθνούς εμβέλειας και μακράς διάρκειας. Η πίεση μετακυλίεται τώρα άμεσα στους καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των καθυστερήσεων, των κανονιστικών κενών και των τεχνικών εμπλοκών, σε μια περίοδο οικονομικής κόπωσης και αυξημένων δαπανών ενέργειας.
Παρότι το έργο GSI παραμένει υψηλής στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή διασύνδεση Ανατολικής Μεσογείου–Ευρώπης, η πολιτική του μοίρα παραμένει αβέβαιη, με την αγορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης.