Λίγο πριν τις τελευταίες εξελίξεις που κλιμακώνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχε ήδη δώσει έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας με δυνατότητα αντιβαλλιστικής προστασίας.
«Οι μετακινήσεις συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων βρίσκονται προφανώς εκτός του πλαισίου της δημόσιας συζήτησης». Με αυτή τη λακωνική διατύπωση, το υπουργείο απέφυγε τόσο να επιβεβαιώσει όσο και να διαψεύσει τις πληροφορίες περί μεταφοράς αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Patriot στην περιοχή των Χανίων, όταν το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο, όσο οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνονται — ειδικά μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά του Ιράν, στις οποίες φέρεται να ενεπλάκη και η αμερικανική βάση στο Ακρωτήρι — πληθαίνουν και οι ενδείξεις που ενισχύουν τα σχετικά σενάρια.
Στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Σούδας λειτουργεί ήδη σημαντικός αριθμός στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με στρατηγική σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για συμμάχους του ΝΑΤΟ. Από τη ναυτική βάση της Σούδας και την 115 Πτέρυγα Μάχης, μέχρι τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Μουζουρά και τη ναυτική υποδομή στο Μαράθι, η Κρήτη έχει εδώ και χρόνια κομβικό ρόλο.
Παρότι το νησί βρίσκεται γεωγραφικά αρκετά μακριά από το Ιράν και ενδέχεται να μην βρίσκεται στην ακτίνα δράσης των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας μέσα από προηγμένα, πολυεπίπεδα συστήματα προστασίας από εναέριες απειλές.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως καταγράφεται και σε σχετικό φωτογραφικό υλικό, φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά και εγκατάσταση συστοιχιών πυραύλων Patriot σε στρατιωτική μονάδα του νομού Χανίων, οι οποίοι διαθέτουν ικανότητες αναχαίτισης τόσο εχθρικών αεροσκαφών και drones όσο και πυραυλικών επιθέσεων και συγκαταλέγονται στα πιο αξιόπιστα και σύγχρονα όπλα της κατηγορίας τους.
(Για λόγους ασφαλείας, δεν αποκαλύπτεται η ακριβής τοποθεσία των πυραύλων Patriot, οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν ανά πάσα στιγμή σε άλλο σημείο της χώρας.)
Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχείς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις Patriot από το Πεδίο Βολής Κρήτης, επιβεβαιώνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέκτησε τους Patriot το 2003, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Πολεμική Αεροπορία, πρόκειται για κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.
Αποτελείται από:
- το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
- το Ραντάρ (Radar Set)
- το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
- τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).
Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από τον σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.
Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).
Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.