Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του προς την Τεχεράνη και καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχθηκε το Ιράν, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη ενέργεια» από Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ, οι οποίες την Κυριακή έπληξαν ιρανικές πυρηνικές υποδομές.
«Πρόκειται για μια απολύτως αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Άμπας Αραγκίτσι, ο οποίος επισκέφθηκε τη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να ζητήσει στήριξη και ενδεχομένως μεσολάβηση.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις πρόσφατες ενέργειες κατά του Ιράν ως «άδικες» και τόνισε ότι η Ρωσία «καταβάλλει προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στον ιρανικό λαό».
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν λίγο μετά από νέες ισραηλινές επιθέσεις που στόχευσαν το πυρηνικό εργοστάσιο στο Φόρντο καθώς και κρατικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα του Ιράν, με τη σύγκρουση να δείχνει ότι κλιμακώνεται χωρίς σημάδια ύφεσης.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την τακτική του Ισραήλ να πλήττει ιρανικούς στόχους, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μετά την επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Το Κρεμλίνο επέρριψε ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ένταση, αναφέροντας ότι με τις επιθέσεις τους «άνοιξαν κουτί της Πανδώρας», προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια σταθερότητα: «παίζουν με την ασφάλεια και την ευημερία της ανθρωπότητας στο σύνολό της».
Στο μεταξύ, η Ρωσία είχε στο παρελθόν εκφράσει την πρόθεσή της να συμβάλει σε έναν ρόλο διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Μήνυμα Χαμενεΐ προς το Κρεμλίνο
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, απέστειλε μέσω του υπουργού Εξωτερικών επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας την ενίσχυση της ρωσικής υποστήριξης, μετά από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι δηλώσεις από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ περί απομάκρυνσης του Χαμενεΐ από την εξουσία ή ακόμα και φυσικής εξόντωσής του, έχουν δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στη ρωσική πλευρά, η οποία θεωρεί πως μια τέτοια τροπή θα μπορούσε να πυροδοτήσει γενικευμένο χάος στη Μέση Ανατολή.
Πηγή με γνώση των διπλωματικών διεργασιών ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Αραγκίτσι είχε εντολή να παραδώσει προσωπική επιστολή του Χαμενεΐ στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρωσικής στήριξης.
Ιρανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρούν πως η στάση της Ρωσίας έως τώρα είναι ανεπαρκής και ζητούν πιο ουσιαστική συνδρομή στη σύγκρουση με Ισραήλ και ΗΠΑ. Δεν έγινε, ωστόσο, σαφές τι είδους βοήθεια αναμένει η Τεχεράνη από τη Μόσχα.