Η Τουρκία και η Λιβύη προχώρησαν σε μια νέα κοινή πρωτοβουλία που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και να επηρεάσει τις ήδη τεταμένες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μόλις λίγη ώρα μετά τη σύντομη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Χάγη, έγινε γνωστό ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), το οποίο αφορά την υλοποίηση γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.
Η συμφωνία έρχεται ως συνέχεια των τελευταίων επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα. Από την πλευρά της, η λιβυκή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι το έργο προβλέπει τη διενέργεια δισδιάστατων σεισμικών ερευνών από την TPAO.
Η εν λόγω εξέλιξη ενισχύει το μέτωπο που έχει διαμορφωθεί από Άγκυρα και Τρίπολη, το οποίο αμφισβητεί τις ελληνικές αρμοδιότητες στις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες διπλωματικές σχέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης Türkiye με τίτλο «Νέα κίνηση στη Γαλάζια Πατρίδα! Τουρκία και Λιβύη αναλαμβάνουν δράση κατά της Ελλάδας», οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι θαλάσσιες περιοχές που προβλέπει η συμφωνία ταυτίζονται με εκείνες που η ελληνική πλευρά έχει εντάξει στο πρόσφατο σχέδιο δημοπράτησης.
🚨 عاجل > المؤسسة الوطنية للنفط تعلن توقيع مذكرة تفاهم مع الشركة التركية للبترول TPAO
📌 تجري الشركة التركية دراسة جيولوجية وجيوفيزيائية لعدد 4 مناطق بحرية
📌 مناقشة إجراء مسح سيزمي ثنائي الأبعاد (10000 كيلومتر طولي) ومعالجة البيانات الناتجة عن هذه المسوحات في مدة لا تتجاوز 9… pic.twitter.com/ndg34DhW8I
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) June 25, 2025
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η κυβέρνηση της Τρίπολης όσο και το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο στη Λιβύη είχαν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία της Αθήνας να εκδώσει διεθνή πρόσκληση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές, μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ.
Η λιβυκή πλευρά, υιοθετώντας επιχειρηματολογία που παραπέμπει στις πάγιες τουρκικές θέσεις, υποστηρίζει ότι οι ζώνες στις οποίες αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση «βρίσκονται εντός περιοχών θαλάσσιας κυριαρχίας που τελούν υπό διαφορά με το λιβυκό κράτος».
Αυτή η στάση έχει οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των ελληνολιβυκών σχέσεων, με χαρακτηριστικό ότι και οι δύο λιβυκές παρατάξεις ευθυγραμμίστηκαν ως προς την απόρριψη των ελληνικών σχεδιασμών.
Το ίδιο δημοσίευμα της Türkiye κάνει λόγο για έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ελλάδας «μονομερείς», εστιάζοντας στον διαγωνισμό που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης».
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρέσβης στην Τρίπολη, Νικόλαος Γκαριελίνης, εκλήθη στο λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του διαβιβαστεί επίσημα η διαμαρτυρία της λιβυκής κυβέρνησης.