Αμήχανη στάση απέναντι σε μία υπόθεση που δεν ελέγχει πλήρως δείχνει το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της ογκώδους δικογραφίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το βάρος πέφτει σε δύο πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ το πολιτικό κόστος απειλεί να εξελιχθεί σε πολλαπλασιαστικό εσωτερικό πρόβλημα.
Η κυβερνητική απάντηση – υπό τη μορφή non paper – επιδιώκει να δείξει ότι η υπόθεση δεν αιφνιδίασε και ότι «ο Πρωθυπουργός είχε δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην εξυγίανση των παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ». Ωστόσο, η αίσθηση που διαμορφώνεται στο κοινοβουλευτικό και μιντιακό περιβάλλον είναι ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε πολιτικά, καθώς το θέμα επανέρχεται στο επίκεντρο μετά από μήνες και με σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Αμυντική στάση και επίκληση της μεταρρύθμισης
Στην προσπάθειά του να αμυνθεί, το Μαξίμου υπενθυμίζει ότι από το 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό επιτήρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και ότι είχε ήδη δρομολογηθεί οδικός χάρτης διαφάνειας για τη λειτουργία του. Επιπλέον, τονίζεται πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος πληρωμών, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ, η οποία «εγγυάται ανεξαρτησία και θεσμική αποτελεσματικότητα».
Η επίκληση των μεταρρυθμίσεων δεν αρκεί, όμως, για να αποκρουστεί το επιχείρημα ότι η Νέα Δημοκρατία κληρονόμησε και γιγάντωσε μια παθογένεια με πολιτικά χαρακτηριστικά και ότι καθυστέρησε στην ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου.
Δικογραφία-μαμούθ και πολιτικές αποστάσεις
Η φράση «η δικογραφία θα μελετηθεί ενδελεχώς προς περαιτέρω αξιολόγηση» μοιάζει περισσότερο με ανάληψη χρόνου και λιγότερο με καθαρή πολιτική θέση. Το γεγονός ότι πρόκειται για φάκελο άνω των 3.000 σελίδων επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει, επί του παρόντος, συγκεκριμένες απαντήσεις για το περιεχόμενό του.
Την ίδια ώρα, κανένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δεν βγαίνει να υπερασπιστεί ανοιχτά τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς. Πρόκειται για σιωπηρή πολιτική απόσταση που ενισχύει την εντύπωση ότι το Μαξίμου μετρά ήδη τις συνέπειες, εντός και εκτός κόμματος.
Φόβοι για ντόμινο στη δημόσια συζήτηση
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ απειλεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αποσταθεροποίησης σε μια ήδη βεβαρημένη επικοινωνιακή περίοδο για την κυβέρνηση. Με φόντο τα Τέμπη, τις διαδοχικές προανακριτικές και τις διεθνείς πιέσεις, ένα ακόμα σκάνδαλο με ευρωπαϊκή διάσταση ανατροφοδοτεί το αφήγημα περί «συστήματος Μητσοτάκη», που εργαλειοποιεί θεσμούς και ελέγχει ροές χρήματος.
Το βέρτιγκο που προκαλεί η υπόθεση είναι ορατό. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει θεσμική πρωτοβουλία ή σιωπηρή υποβάθμιση – επιλογή που ενδέχεται να μην αφήσει περιθώρια πολιτικού ελέγχου των εξελίξεων.