Η ανακάλυψη και η μελέτη του «Θησαυρού της Κέρου» αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, με την ελπίδα ότι θα φωτίσει τις θρησκευτικές και τελετουργικές πρακτικές των κατοίκων των Κυκλάδων κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο. Ο «Θησαυρός της Κέρου» είναι ένα αινιγματικό σύνολο αντικειμένων του κυκλαδικού πολιτισμού που φημολογείται ότι προέρχεται από τη θέση Κάβος, στο ακατοίκητο σήμερα νησάκι Κέρος, ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό.
Πρόκειται για 350 τουλάχιστον θραύσματα μαρμάρινων ειδωλίων “κανονικού” τύπου (κορμούς, κνήμες και άκρα πόδια, μηρούς ή λαιμούς ), έναν μικρό αριθμό μαρμάρινων και πήλινων αγγείων, λεπίδες οψιανού και άλλα μικροαντικείμενα, κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής II περιόδου (2700 – 2400/2300 π.Χ.).
Τα αντικείμενα αυτά φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και διασκορπίστηκαν σε διάφορα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Η τύχη πολλών εξ αυτών αγνοείται, όμως ένας σημαντικός αριθμός –81 συνολικά θραύσματα– έχει επαναπατρισθεί και εκτίθεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα περισσότερα αποκτήθηκαν το 1990 και 1992 κατά την διάρκεια δημοπρασιών στο Λονδίνο, ορισμένα εκ των οποίων με την αρωγή της τότε Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.