Το μεγάλο στοίχημα για την διατροφή του μέλλοντος οριζεται απο τους δείκτες για την υγεία, τις περιβαντολλογικές ανησυχίες και την ήθικη στην παραγωγή τροφίμων
Oι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να επενδύουν δυναμικά στην αγορά των φυτικών (plant-based) “γαλακτοκομικών”, πεπεισμένες ότι η κατηγορία έχει ακόμη πολλά να δώσει, τόσο σε διείσδυση όσο και σε συχνότητα κατανάλωσης.
Τα plant-based “γαλακτοκομικά”, ήτοι ροφήματα, επιδόρπια, τυριά, κρέμες και παγωτά, είναι και στη χώρα μας, όπως άλλωστε και παγκοσμίως, η κυρίαρχη κατηγορία στην αγορά των τροφίμων φυτικής πρωτεΐνης, με τις πωλήσεις σε αξία να φτάνουν το 2024 στα 56,75 εκατ. ευρώ στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, καταγράφοντας μείωση 2,74% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (58,36 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Circana για την ελληνική αγορά.Ωστόσο, από τις επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου φαίνεται ότι συνολικά η κατηγορία ανακάμπτει τόσο σε αξία (+5%) όσο και σε όγκο (+4,7%).
Η τεχνητή νοημοσύνη επανπροσδιορίζει τον τρόπο παραγωγής τροφίμων
Παρότι συγκυριακά οι καταναλωτές είναι περισσότερο ευαίσθητοι για το πορτοφόλι τους παρά για την υγεία τους και την υγεία του πλανήτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εξάπλωσης της οικολογικής απαξίας, η όρεξη για εναλλακτικές πρωτεΐνες προβλέπεται να αυξηθεί θεαματικά.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά θα φτάσει τα 176,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, με την τεχνολογία ακριβείας ζύμωσης και την τεχνητή νοημοσύνη να επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο παραγωγής τροφίμων.
Η υγεία παραμένει το κυριότερο κίνητρο (47%) για την κατανάλωση φυτικών προϊόντων, ακολουθούμενη από περιβαλλοντικές ανησυχίες (29%) και ηθικούς λόγους (26%). Ωστόσο η τιμή αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο – τα φυτικά προϊόντα κοστίζουν 2-4 φορές περισσότερο από τα συμβατικά αντίστοιχά τους.
Η επιτυχία των φυτικών προϊόντων ενισχύεται και από το λεγόμενο flexitarianism, δηλαδή την εναλλακτική κατανάλωση πρωτεϊνών. Σε αντίθεση με τους αυστηρούς vegans ή τους χορτοφάγους, οι flexitarians επιλέγουν μια πιο ευέλικτη και ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας φυτικά κρέατα, εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και σνακ εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, χωρίς όμως να το βγάλουν εντελώς από το μενού τους. Ας σημειωθεί ότι οι flexitarians αποτελούν το 27% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, οι millennials και η Gen Z οδηγούν την ανάπτυξη των plant-based τροφίμων, καθώς μόλις το 25% των νέων 15-29 ετών δεν έχει δοκιμάσει ποτέ φυτικά υποκατάστατα, σε σύγκριση με το 51% των άνω των 60 (στοιχεία Euromonitor).