Η Κίνα αναίρεσε την απαγόρευση εισαγωγής θαλασσινών από τις περισσότερες περιοχές της Ιαπωνίας, η οποία είχε επιβληθεί πριν από δύο χρόνια λόγω ανησυχιών για την απόρριψη επεξεργασμένων λυμάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Το Πεκίνο δήλωσε ότι θα «επαναλάβει υπό όρους» τις εισαγωγές από την Ιαπωνία, με εξαίρεση 10 από τις 47 νομαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Τόκιο και της Φουκουσίμα.
Τα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη μακροχρόνια παρακολούθηση του μολυσμένου από πυρηνικά νερού από τη Φουκουσίμα «δεν έδειξαν ανωμαλίες», έγραψε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας στις 29 Ιουνίου.
Η Φουκοσίμα και η απόφαση για τα πυρηνικά απόβλητα να απορριφθούν στον ωκεανό
Ένα τσουνάμι το 2011 πλημμύρισε τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σε αυτό που θεωρείται η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο από το Τσερνόμπιλ.
Τρεις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου υπέστησαν τήξη κατά τη διάρκεια του τσουνάμι, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση να υποστεί σοβαρές ζημιές. Με την πάροδο των ετών, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι επεξεργασμένων λυμάτων συσσωρεύτηκαν εκεί.
Το 2023, η Ιαπωνία άρχισε να απορρίπτει τα επεξεργασμένα λύματα στον ωκεανό – μια κίνηση που υποστηρίχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και 30 χρόνια.
Αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η απελευθέρωση είναι ασφαλής, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον ωκεανό.
Η αντίδραση της Κίνας και ο αποκλεισμός των εισαγωγών
Ωστόσο, το Πεκίνο επέκρινε την απόφαση της Ιαπωνίας και σχεδόν αμέσως απαγόρευσε την εισαγωγή θαλασσινών από τη χώρα, επικαλούμενο περιβαλλοντικές ανησυχίες και φόβους για την ασφάλεια.
Πριν από αυτό, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλασσινών της Ιαπωνίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών της.
0ι εγγυήσεις για την ασφαλή και ποιοτικά προιόντα
Η Ιαπωνία δήλωσε ότι η κίνηση της Κίνας να άρει εν μέρει την απαγόρευση ήταν μια «θετική» κίνηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παροτρύνει το Πεκίνο να δέχεται εισαγωγές θαλασσινών από όλες τις περιοχές της.Η απόφαση ελήφθη μετά την υπόσχεση του Τόκιο να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ποιότητα των εξαγωγών του.
Οι εταιρείες παραγωγής που είχαν αναστείλει τις εισαγωγές πρέπει τώρα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για εγγραφή στην Κίνα και θα υπόκεινται σε εποπτεία, δήλωσαν αξιωματούχοι.