Αίσθηση προκαλεί η πρόταση της Υπουργού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Βέλγιο, Ελεονόρ Σιμονέτ, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο που ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα – νόμιμη ή παράνομη – θα μπορεί να υπάγεται υποχρεωτικά στο ασφαλιστικό καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων.
Με την πρόβλεψη αυτή, θα υποχρεούνται ακόμη και οι έμποροι ναρκωτικών να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον στοιχειοθετείται κατηγορητήριο ή εκδίδεται καταδικαστική απόφαση.
«Τους πλήττω εκεί που πονάει – στο πορτοφόλι», ανέφερε η υπουργός, εξηγώντας πως το μέτρο δεν νομιμοποιεί τη δραστηριότητά τους, αλλά προσθέτει οικονομικές συνέπειες πέρα από τις ποινικές. Στόχος, όπως υποστηρίζει, είναι να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία και η “μαύρη” παραοικονομία.
Αναδρομικές εισφορές χωρίς επιδόματα
Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο, εφόσον διαπιστωθεί παραβατική επαγγελματική δραστηριότητα, το Inasti (ο αρμόδιος ασφαλιστικός οργανισμός) θα έχει τη δυνατότητα να εγγράφει αυτομάτως τον εμπλεκόμενο στα μητρώα των αυτοαπασχολουμένων και να απαιτεί την καταβολή εισφορών – ακόμη και αναδρομικά.
Ωστόσο, οι εν λόγω «ασφαλισμένοι» δεν θα δικαιούνται επιδόματα, όπως ανεργίας, στέγασης ή φοιτητικής στήριξης. Όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο, το μέτρο δεν παρέχει κοινωνικά προνόμια, αλλά επιδιώκει να επιβαρύνει οικονομικά όσους δραστηριοποιούνται παράνομα.
Το νομικό έρεισμα της πρότασης βρίσκεται σε βασιλικό διάταγμα του 1967, που περιγράφει τους αυτοαπασχολούμενους ως όσους εργάζονται χωρίς σύμβαση εργασίας, χωρίς να γίνεται αναφορά στη νομιμότητα της δραστηριότητάς τους. Γι’ αυτό και το υπουργείο θεωρεί ότι δεν απαιτείται αλλαγή του νόμου, αλλά ρύθμιση με υπουργική απόφαση.
Η πρόταση περιλαμβάνεται σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται ο τρόπος διαβίβασης των σχετικών στοιχείων από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές προς το Inasti.