Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα (30/06) ότι δεν προβλέπεται άμεση επιστροφή στις έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επιμένοντας πως η ιρανική κυβέρνηση απαιτεί σαφείς δεσμεύσεις από την Ουάσιγκτον ότι δεν θα πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Δεν νομίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν τόσο γρήγορα», δήλωσε ο κ. Αραγτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS, απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί πως οι συνομιλίες ενδέχεται να ξαναρχίσουν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.
«Προκειμένου να αποφασίσουμε να εμπλακούμε ξανά (σε διαπραγματεύσεις), χρειάζεται πρώτα να είμαστε βέβαιοι πως η Αμερική δεν θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο εξαπολύοντας επίθεση εν μέσω των συνομιλιών», διευκρίνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
«Θα χρειαστούμε χρόνο», υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας πάντως πως «οι πόρτες της διπλωματίας δεν κλείνουν ποτέ».
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας ρωτήθηκε επίσης για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ραφαέλ Γκρόσι, γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ότι το Ιράν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να επανεκκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου μέσα σε «μερικούς μήνες».
«Δεν μπορεί κάποιος να αφανίσει την τεχνολογία και την επιστήμη του εμπλουτισμού με βομβαρδισμούς», ανταπάντησε ο κ. Αραγτσί. «Αν έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε ξανά στον τομέα αυτόν, και η βούληση υπάρχει, μπορούμε γρήγορα να επισκευάσουμε τις ζημιές και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί, ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη δεν έχουν καταλήξει ούτε στο «πότε» ούτε στο «πώς» θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.
«Θέλουμε απάντηση στο εξής ερώτημα: θα γίνουμε μάρτυρες νέας επίθεσης ενόσω θα συμμετέχουμε σε διάλογο;», ανέφερε.
Συμπλήρωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση τους» σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες πως «δεν πρόσφερε τίποτα» στο Ιράν και «δεν του μιλάει», λίγες ημέρες αφότου είχε δηλώσει ότι δεν θα διστάσει να διατάξει νέες επιθέσεις αν υποπτευθεί πως η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ισχυρισμό που η ιρανική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά εδώ και δεκαετίες.
«Δεν προσφέρω ΤΙΠΟΤΑ στο Ιράν, αντίθετα με τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα, που τους έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, επισήμως του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ), ανέφερε ο Τραμπ μέσω Truth Social.
«Δεν μιλάω καν μαζί τους (σ.σ. με τους Ιρανούς) αφότου ΑΦΑΝΙΣΑΜΕ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους», πρόσθεσε.
Στις 13 Ιουνίου, το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά του Ιράν, πλήττοντας υψηλόβαθμα στελέχη των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και κορυφαίους επιστήμονες που σχετίζονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως η εκστρατεία αυτή είχε ως σκοπό να παρεμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ισχυρισμό που η ιρανική ηγεσία απορρίπτει κατηγορηματικά, αν και δηλώνει πως διατηρεί το δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Η σύρραξη αυτή, που κράτησε 12 μέρες, σταμάτησε στις 24 Ιουνίου με μια εύθραυστη κατάπαυση πυρός, η οποία επιβλήθηκε μετά από αμερικανική πίεση και δύο ημέρες αφότου αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά είχαν πλήξει τρεις κομβικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Ο πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε πως «χωρίς καμιά αμφιβολία» θα διατάξει νέες επιθέσεις αν διαπιστώσει ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να εμπλουτίσει ουράνιο σε βαθμό που θα μπορούσε να το αξιοποιήσει για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Από τη δική του πλευρά, ο Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί υποστήριξε εκ νέου πως η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε εμπλουτισμό ουρανίου μέχρι και κατά 60% για ειρηνικούς ενεργειακούς σκοπούς.
«Το επίπεδο μπορεί να συζητηθεί, η δυναμικότητα μπορεί να συζητηθεί, αλλά το να μας λέτε (…) πως θέλετε να έχουμε μηδέν εμπλουτισμό, κι αν δεν συμφωνήσουμε θα μας βομβαρδίσετε, αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας», τόνισε ο Ιρανός υφυπουργός.