Σφοδρή αντίδραση προκάλεσε στην Ιαπωνία και ειδικά στη Χιροσίμα η πρόσφατη τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέκρινε τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την πόλη, προκειμένου να δει από κοντά τις επιπτώσεις της πυρηνικής καταστροφής. «Μου φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ένας βομβαρδισμός με ατομική βόμβα, που αφαιρεί τη ζωή αθώων πολιτών και απειλεί την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια επίσκεψη στη Χιροσίμα θα μπορούσε να τον βοηθήσει να κατανοήσει «τι πραγματικά είναι ένας πυρηνικός βομβαρδισμός» και να νιώσει «το βίωμα αυτής της πόλης».
Η πυρηνική φρίκη του 1945
Στις 6 Αυγούστου 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και τρεις ημέρες αργότερα, στο Ναγκασάκι. Πρόκειται για τα μοναδικά περιστατικά στην Ιστορία όπου χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα σε συνθήκες πολέμου. Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε λίγο μετά, τερματίζοντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ανθρώπινες απώλειες ήταν συγκλονιστικές: περίπου 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χιροσίμα και 74.000 στο Ναγκασάκι, πολλοί από τους οποίους υπέκυψαν εβδομάδες ή και μήνες αργότερα από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας.
Σύγκριση με τα πλήγματα στο Ιράν
Στις 22 Ιουνίου, έπειτα από σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε στόχους εντός Ιράν, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Λίγες ημέρες αργότερα, τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, έπειτα από 12 ημέρες συγκρούσεων.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του NATO στη Χάγη, ο Τραμπ δήλωσε: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της Χιροσίμα ή του Ναγκασάκι, όμως ήταν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Αυτό τερμάτισε τον πόλεμο».
Καταδίκη από επιζώντες
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν οργή στη Χιροσίμα. Επιζώντες των πυρηνικών βομβαρδισμών συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης της χρήσης της ατομικής βόμβας.
Η αντίδραση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας υπογραμμίζει το βαθύ τραύμα που παραμένει ζωντανό σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά, και τον συνεχή αγώνα των κατοίκων της Χιροσίμα ενάντια στην πυρηνική βία.