Οι τρέχουσες και ανησυχητικές εξελίξεις με τη Λιβύη και οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές προκάλεσαν τη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, καθώς συμμετείχε ο πρωθυπουργός.
Κι ενώ φαινόταν ότι οι μεταναστευτικές ροές από το Αιγαίο ήταν ελεγχόμενες -ή έστω διαχειρίσιμες, τους τελευταίους μήνες- δημιουργήθηκε νέα δίοδος, από τα νότια και την Αφρική. Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες είναι χιλιάδες οι αφίξεις των παράνομων μεταναστών, που αποβιβάζονται είτε στη Γαύδο είτε στις ακτές της Νότιας Κρήτης, ενώ ήδη προκαλούνται και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Η κυβέρνηση αντέδρασε δυναμικά σε αυτή την πρόκληση, στέλνοντας δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή του λιβυκού, ωστόσο η αποτελεσματικότητα αυτού του- κυρίως συμβολικού- μέτρου, μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Το στοίχημα, είναι να αποτραπούν οι διακινητές από τη χρήση αυτής της θαλάσσιας διόδου, ενώ ανάλυτες βλέπουν κάτι «ευρύτερο» γύρω από την εξέλιξη: Την παύση των αφίξεων αφρικανών μεταναστών στην Ιταλία και τη Σικελία, και την «προτίμησή» τους για τη χώρα μας, και μάλιστα σχετίζουν το γεγονός αυτό με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι στη Λιβύη, με την οποία έχει διαμορφώσει όπως φαίνεται άριστες σχέσεις…
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς ο άλλοτε φίλος Χαλίφα Χαφτάρ, προσεταιρίστηκε από την Άγκυρα και πλέον η κυβέρνηση της Λιβύης το ασπάζεται δυναμικά, κατηγορώντας μάλιστα τη χώρα μας για καταπάτηση των εθνικών τους δικαιωμάτων. Ο σύμμαχος, έγινε εχθρός -ή μάλλον σύμμαχος του «εχθρού» – και πλέον η κυβέρνηση, αν και έχει την υποστήριξη της Ευρώπης για την αυτονόητη όπως φαίνεται από το Διεθνές Δίκαιο ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, θα πρέπει να «τρέξει» το ζήτημα ώστε να μην έχει ακόμα έναν πονοκέφαλο από τα ήσυχα, μέχρι πρότινος, νότια σύνορά μας.
Υπό αυτό το πλαίσιο έγινε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή.
Συνεργασία των λιβυκών αρχών
Κι επειδή η αποτροπή των μεταναστευτικών ροών δεν θα γίνει, όπως έχει δείξει η ιστορία, με κατασταλτικά μέτρα και την παρουσία πολεμικών πλοίων, αυτού που θα ζητήσει η κυβέρνηση θα είναι η συνεργασία των λιβυκών αρχών. Κατά πόσο θα είναι πρόθυμες για αυτό, δεδομένης και της καλύτερης σχέσης που έχουν αναπτύξει με την Τουρκία αλλά και πλέον και με την Ιταλία όπως αναφέρθηκε, μένει να φανεί.
Στη Λιβύη θα βρεθεί σύντομα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. Magnus Brunner, προκειμένου να καταδειχτεί έτσι το ζήτημα ως ευρωπαϊκό, αλλά και να διαφανεί η κοινή γραμμή της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι τόσο στο μεταναστευτικό, όσο και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν τέλος τα τρέχοντα εξοπλιστικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού (της Φ/Γ “Ύδρας”, της Φ/Γ “Σπέτσαι”, της Φ/Γ “Ψαρά” και της Φ/Γ “Σαλαμίς”) που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις καθώς και η υλοποίηση των έργων τεχνικής υποστήριξης για τα επιθετικά ελικόπτερα APACHE και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90, καθώς και η σύμβαση για τη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130.