Για την κρίση του 2015, τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη, μίλησε η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε ανοιχτή συζήτηση με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η κ. Μέρκελ αποκάλυψε ότι από το 2011 είχε λάβει την απόφαση να κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αποφάσισα ότι έπρεπε να γίνει ό,τι περνά από τα χέρια μας για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».
«Ήταν εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα Τσίπρα»
Αναφερόμενη στην κορυφαία στιγμή της κρίσης, το καλοκαίρι του 2015, η πρώην Καγκελάριος σημείωσε:
«Οι διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν εξαιρετικά δύσκολες», ενώ πρόσθεσε ότι παρακολουθούσε διαρκώς την κατάσταση σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τη γνωστή του επιμονή για Grexit.
«Γνώριζα ότι ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ. Κάθε ώρα του τηλεφωνούσα, του εξηγούσα την κατάσταση – ήθελα να παίρνουμε τις αποφάσεις από κοινού», τόνισε.
«Ήμουν στο πλευρό του Σαμαρά, αλλά ήμουν ο “κακός μπάτσος”»
Στην αναφορά της στον Αντώνη Σαμαρά, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι:
«Εγώ ήμουν ο κακός μπάτσος εκείνη την περίοδο. Όχι γιατί ήθελα να τον ενοχλήσω, αλλά γιατί πίστευα πως η Ελλάδα έπρεπε να μπει σε σωστή τροχιά».
Όπως είπε, διατηρούσαν πολιτική και κομματική φιλία, αλλά συχνά αντικρουόμενες απόψεις. Ωστόσο, ήταν στο πλευρό του, καθώς πίστευε – όπως και ο Σόιμπλε – ότι η Ελλάδα χρειαζόταν κούρεμα χρέους.
Η αντίδραση, όμως, ήρθε από τον τότε επικεφαλής της ΕΚΤ:
«Ο Τρισέ μου είπε πως αν γίνει κούρεμα, ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στο ευρώ», εξήγησε, προσθέτοντας:
«Ήθελα να αποφορτίσω την Ελλάδα από το βάρος του χρέους, αλλά και η άλλη πλευρά είχε ισχυρά επιχειρήματα».
Η πρώην Καγκελάριος χαρακτήρισε την κρίση του ευρώ ως κομβική για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτέλεσε τεστ αντοχής για την Ευρωζώνη και τις πολιτικές της ηγεσίες.