Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ, η οποία προβλέπει την άρση ορισμένων από τους δασμούς που είχαν επιβληθεί σε βιετναμέζικα προϊόντα, με αντάλλαγμα την πρόσβαση αμερικανικών επιχειρήσεων στην αγορά της χώρας.
Η προκαταρκτική συμφωνία, που επηρεάζει εμμέσως και την Κίνα – σημαντικό εμπορικό εταίρο του Βιετνάμ – προβλέπει ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Θα είναι μια μεγάλη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία προβλέπει επιβολή 20% δασμών σε όλες τις εισαγωγές από το Βιετνάμ και 40% δασμών σε περιπτώσεις “διαμετακόμισης” (transshipping), δηλαδή όταν προϊόντα κινεζικής προέλευσης εισάγονται στις ΗΠΑ μέσω του Βιετνάμ, για να παρακαμφθούν οι δασμοί.
ΗΠΑ – Βιετνάμ: Οι κατηγορίες το προϊόντων
Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί σε ποιες κατηγορίες προϊόντων θα ισχύει ο υψηλότερος δασμός. Πιθανόν να αφορά είτε προϊόντα που εισάγονται από το Βιετνάμ αλλά κατασκευάζονται στην Κίνα, είτε βιετναμέζικα προϊόντα που περιλαμβάνουν κινεζικά εξαρτήματα. Η συμφωνία ενδέχεται να διαχωρίζει τα προϊόντα ανάλογα με το ποσοστό κινεζικών υλικών που περιέχουν, επιβάλλοντας υψηλότερους δασμούς στα πιο «κινεζο-εξαρτώμενα».
Το Βιετνάμ επρόκειτο να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπο με δασμούς ύψους 46%, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ στις 2 Απριλίου και στη συνέχεια «πάγωσε» για 90 ημέρες.
Παρότι οι δασμοί αυτοί πληρώνονται τυπικά από τους Αμερικανούς εισαγωγείς, ο Τραμπ παρουσίασε τη συμφωνία ως «πληρωμή των δασμών από το Βιετνάμ». Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο της συμφωνίας το Ανόι θα ανοίξει την αγορά του στις αμερικανικές επιχειρήσεις, χωρίς δασμούς.
Η ανακοίνωση ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, Τό Λαμ.
Σύμφωνα με δήλωση της βιετναμικής κυβέρνησης, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε «πλαίσιο μιας δίκαιης και ισορροπημένης αμοιβαίας εμπορικής συμφωνίας», που θα δώσει στις ΗΠΑ «προνομιακή πρόσβαση» στην αγορά του Βιετνάμ.
Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μειώσει σημαντικά τους δασμούς σε πολλές βιετναμέζικες εξαγωγές» και θα συνεχίσει «να εργάζεται για την επίλυση των εμποδίων στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ειδικά στους τομείς προτεραιότητας και για τις δύο πλευρές».
Η συμφωνία είναι η δεύτερη που ανακοινώνεται από τον Απρίλιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς σε δεκάδες χώρες, αλλά στη συνέχεια τους ανέστειλε προσωρινά για να δώσει περιθώριο διαπραγματεύσεων. Αυτή την περίοδο, η Ουάσινγκτον τρέχει συνομιλίες με περισσότερους από δώδεκα εταίρους, περιλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Ε.Ε., της Μαλαισίας, της Ν. Κορέας και της Ινδονησίας, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.
Το Βιετνάμ έχει αναδειχθεί ως κεντρική περίπτωση της νέας αυτής στρατηγικής. Παρότι κάποιες φωνές στον Λευκό Οίκο το χαρακτηρίζουν «προέκταση της Κίνας», οι Αμερικανοί διαπραγματευτές το πιέζουν να μειώσει τη συνεργασία με Κινέζους κατασκευαστές και να στραφεί σε αμερικανικά προϊόντα.
Πολλοί αμερικανικοί κλάδοι κατηγορούν το Ανόι για τεχνητά εμπόδια στις εξαγωγές και για χειραγώγηση του νομίσματός του, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμη και με δασμούς και εμπορικές υποθέσεις, ο ανταγωνισμός από το Βιετνάμ παραμένει «θανάσιμος» για κάποιες βιομηχανίες – όπως αυτή του γατόψαρου ή των ντουλαπιών κουζίνας.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εμπορικές συμφωνίες που καλύπτουν πολλές βιομηχανίες και χιλιάδες σελίδες, οι συμφωνίες της κυβέρνησης Τραμπ έχουν τη μορφή «πλαισίων», με συγκεκριμένες μειώσεις δασμών και πρόθεση για περαιτέρω διαπραγμάτευση επιμέρους θεμάτων.