Πολύ σοβαρό ζήτημα θεωρεί η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ταλανίζει την πολιτική επικαιρότητα.
Ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στην έρευνα της Pulse χρεώνει βεβαίως σημαντικές ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Οι πολίτες το αξιολογούν “πολύ” ή “αρκετά σημαντικό”, με μόνο ένα μικρό ποσοστό να υποβαθμίζει τη σημασία του. Μάλιστα, στο ερώτημα “ποιον αφορά κυρίως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ”, το 33% δείχνει την τωρινή κυβέρνηση ενώ το ίδιο ποσοστό θεωρεί υπεύθυνα όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, σταθερό προβάδισμα καταγράφει η ΝΔ χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (24–27 Μαΐου 2025). Ταυτόχρονα, η εικόνα του πολιτικού χάρτη διαμορφώνεται με κατακερματισμένη αντιπολίτευση και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αναποφάσιστων. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία στη πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 24%. Το ΠαΣοΚ παραμένει σταθερό στη δεύτερη θέση με 11,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 10%.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσκοπικά δηλαδή αν και δείχνει να απασχολεί σε ποσοστό 76% την ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να μεταβάλει την πολιτική σκακιέρα.
Οι αναποφάσιστοι
Σημαντική παραμένει η δεξαμενή των αναποφάσιστων, που φτάνει το 12,5%. Το ΠαΣοΚ ανεβαίνει στο 13,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας φτάνει στο 12%, εδραιώνοντας τη θέση της ως τρίτη πολιτική δύναμη. Η Ελληνική Λύση καταγράφει 9%, ενώ το ΚΚΕ σταθεροποιείται στο 8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να περιορίζεται στο 7,5%. Νίκη, ΜέΡΑ25 και Κίνημα Δημοκρατίας κινούνται στο 3,5%, ενώ Νέα Αριστερά και Φωνή Λογικής στο 2,5%. Οι Σπαρτιάτες λαμβάνουν 1,5%, ενώ το ποσοστό για άλλα κόμματα φτάνει το 4,5%.
Η προοπτική και η ελπίδα αποτελούν το κυρίαρχο κίνητρο για την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ειδικότερα, το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιλέξει κόμμα με βάση το ποιος προσφέρει ελπίδα και όραμα για το μέλλον, δείχνοντας ότι η θετική προοπτική παραμένει καθοριστικός παράγοντας στην πολιτική επιλογή.
Κατά τρόπο περίεργο το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με βάση το συναίσθημα της οργής δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θα περίμενε κανείς.
Ένα 12% που ψηφίζει με κίνητρο τον θυμό και την πρόθεση τιμωρίας, ενώ μόλις 7% δηλώνει ότι επιθυμεί να επιβραβεύσει επιλογές που θεωρεί σωστές.