Στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης «σας πιάσανε με την γίδα στην πλάτη» απαντάει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα στοιχεία, αντιστρέφοντας τα πυρά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επιτέθηκε εκ νέου χθες στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Τα νούμερα που μετατρέπουν τα επιχειρήματα της Χαριλάου Τρικούπη σε «πύργο από τραπουλόχαρτα» και αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση γνώριζε την παθογένεια στον οργανισμό και ήταν αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πολύ πριν την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, είναι ενδεικτικά:
– 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη Δικαιοσύνη πολλά εξ’ αυτών, από το 2019 μέχρι σήμερα για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων.
– Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι: οι 7 που καταδικάστηκαν προ ημερών από την δικαιοσύνη είναι η υπόθεση του 2019 – 2020, 279 περιπτώσεις ομαδικές στην Κρήτη, περίπτωση 2019 – 2021, 99 αγροτεμάχια στη Νάξο συγκεκριμένες περιπτώσεις άλλη ποινική υπόθεση μετά το 2019 και αυτή, 2020 – 2021.
– 2365 άτομα όπου ελέγχονται μαζικά για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις, άλλη περίπτωση μετά το 2019, με καταγγελίες
– Υπόθεση, που συνδέεται με τις πληρωμές που δεν έκανε ο κύριος Σημανδράκος με την έγκριση του Μαξίμου. 730 περιπτώσεις από αυτούς, πέραν των όσων μπλοκαρίστηκαν, που μπλοκαρίστηκαν αυτά που ζήτησε ο κ. Σημανδράκος, πήγαν στη Δικαιοσύνη για ποινική διερεύνηση και ελέγχονται.
– Πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή τη στιγμή ερευνάται στη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα, πριν έρθει η δικογραφία και πολλούς μήνες πριν γίνει γνωστή όλη αυτή η ιστορία.
– Υπουργός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, προηγούμενος υπουργός έχει καταγγείλει ΚΥΔ, δηλαδή κέντρο υποδοχής δηλώσεων και η υπόθεση αυτή δικάζεται αυτές τις ημέρες.
– Χαρακτηριστικά παραδείγματα: 2021 Πριν τις εκλογές του 2023 και πριν την Ευρωπαία εισαγγελέα: μετά από ελέγχους, 3.500 ΑΦΜ με σοβαρές ενδείξεις, έμειναν εκτός και ελέγχονται κάποια εξ’ αυτών από την Δικαιοσύνη.
– Ιούνιος 2022: 2021 ΑΦΜ δήλωσαν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και δεσμεύτηκε η πληρωμή και προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη. 2654 ΑΦΜ έκαναν αιτήσεις και απορρίφθηκαν γιατί έλεγαν ότι είχαν ζωικό κεφάλαιο και δεν παρέδωσαν γάλα ή κρέας και 10.000 αιτήσεις επίσης απορρίφθηκαν.
Όπως τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση που πάει να τα βάλει με ένα φαινόμενο τουλάχιστον τριάντα ετών. «Γιατί έχουμε να θυμίσουμε στους πολίτες από το 1996 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Πέραν των 415 που θα το συζητήσουμε τι θα κάνουμε και υπάρχουν και εξελίξεις και για την αναζήτηση των χρημάτων. Προφανώς το «αποτύχαμε» που συνίσταται; Ότι παρά όλα αυτά, τις καταγγελίες, τις δικογραφίες, τις παρεμβάσεις, τις αλλαγές που έχουν γίνει, προκύπτει ότι ακόμα χρειάζεται κι άλλο για να σπάσει το απόστημα. Αλλά το ξαναλέω, είναι προφανές ότι μια κυβέρνηση που με διαφορετικούς υπουργούς έχει προβεί σε τόσες καταγγελίες, τόσες δικογραφίες που έχουν προχωρήσει, τόσες έρευνες, τόσες παρεμβάσεις, τόσα μπλοκαρίσματα, ΑΦΜ, είναι αστείο από την αντιπολίτευση να λέει «μα ήξερε ο πρωθυπουργός;» Είναι ένα πράγμα, λοιπόν, την παθογένεια προφανώς και την ήξερε και την αντιμετώπισε με έναν τρόπο που απεδείχθη ότι χρειαζόταν και άλλο. Και ένα άλλο πράγμα η δικογραφία. Και πάω και στη δικογραφία.», ανέφερε και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός και κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει μια υπόθεση εν εξελίξει. Μιλάω για την δικογραφία, την ποινική διερεύνηση αυτό το οποίο ήρθε στη Βουλή, η οποία πώς έγινε; Προφανώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βλέποντας τα τόσα πολλά χρόνια, το έκανε και σε άλλες χώρες, το έκανε και σε εμάς και τις πολλές δικογραφίες που πριν παρέμβει είχαν δημιουργηθεί, έκανε και τη δική της έρευνα. Με ποιον την έκανε την έρευνα; Με τις ελληνικές Αρχές Εσωτερικών Υποθέσεων, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.»