Με σκληρή γλώσσα καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης ο Κώστας Τσουκαλάς, σχολιάζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αξιοκρατία και εκσυγχρονισμό και έφερε διαφθορά και πελατειασμό», εκφράζοντας την αγανάκτηση του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπογράμμισε ότι τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης την προηγούμενη ημέρα, όσο και η σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, καθόρισαν τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην υπόθεση. «Θα κάνουμε πρόταση να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για να ελέγξει ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα των δύο πολιτικών προσώπων που αναφέρονται και στη δικογραφία που ήρθε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, των κ.κ. Αυγενάκη και Βορίδη», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το αποδιδόμενο αδίκημα δεν το αποφασίζουμε εμείς», διευκρινίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ελέγχει πρόσωπα που θεωρεί βάσει στοιχείων ότι έχουν ρόλο στην υπόθεση και, όταν πέφτει πάνω σε ονόματα υπουργών, στέλνει το φάκελο στη Βουλή». Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι η κατηγορία που αναφέρεται στα εμπλεκόμενα πρόσωπα αφορά την απιστία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απιστία» για πολιτικά στελέχη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εδώ βλέπουμε ότι υπήρχε στην ουσία μία εγκληματική οργάνωση. Υπήρχαν άνθρωποι που εμπλέκονταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτοσυνδικαλιστές που φαίνεται να έδειχναν πού μπορεί να πάει ο άλλος και τι να δηλώσει για να πάρει χρήματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ «είμαστε πολύ προσεκτικοί και αυτό που λέμε είναι ότι το σύνολο των στοιχείων, που έχουν προκύψει είναι τέτοια που οδηγούν στην αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης για την ύπαρξη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών». «Η προανακριτική άλλωστε είναι προκαταρκτική επιτροπή», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι «το 2019 υπεγράφη μία απόφαση που δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να έρχονται και να δηλώνουν βοσκοτόπους ή αγροτεμάχια ακόμα και σε περιοχές που δεν γειτνιάζουν με τον τόπο δραστηριότητας, δηλαδή να είναι κάποιος από την Κρήτη και να δηλώνει στον Έβρο». Σημείωσε ότι προηγουμένως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο και πως η ρύθμιση αυτή «οδήγησε σε έκρηξη του αριθμού των βοσκοτόπων και των ζώων που δηλώνονταν». «Άρα εδώ κάποιος είπε ότι αφού η επιδότηση βγαίνει από έναν αλγόριθμο εκτάσεων και ζώων θα βάλω κάποιους να δηλώνουν πιο πολλά ζώα ώστε να παίρνουν. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να ελεγχθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «Υπουργός έβαλε την υπογραφή του το 2019, ο κ. Βάρρας αναφέρει ότι πήγε να εξυγιάνει τον Οργανισμό – θα δούμε αν λέει εκείνος ή ο κ. Βορίδης την αλήθεια – και τον ‘παραίτησαν’».
Μιλώντας για τις δύο επιστολές του πρώην επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, προς τον κ. Μπρατάκο το 2023, με τις οποίες κατήγγειλε το «μπλοκάρισμα» 9.309 ΑΦΜ και αναφερόταν σε «ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις που δεχόταν από τον Λευτέρη Αυγενάκη», ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι «τα ΑΦΜ αυτά δεν πληρώθηκαν σε πρώτη φάση. Όταν έδιωξαν τον κ. Σημανδράκο από τη θέση του, τότε μόνο κάποια έμειναν μπλοκαρισμένα και τα υπόλοιπα έλαβαν κανονικά επιδότηση». Πρόσθεσε ότι «εδώ φαίνεται λοιπόν ότι από το 2020 τα πράγματα ήταν γνωστά», υπενθυμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει σχετική ερώτηση τότε, ενώ «ο κ. Βάρρας το 2020 έκανε συγκεκριμένη αναφορά και μετά πήγε στο Μέγαρο». «Στο Μέγαρο Μαξίμου δε βρήκε πέντε λεπτά ο πρωθυπουργός να ρωτήσει τον κ. Βάρρα τι έγινε και έφυγε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Να τον ρωτήσει: “Τι είναι αυτά που καταγγέλλεις;”», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως την ώρα που πολλοί πολίτες παλεύουν καθημερινά για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες όπως τα ψώνια στο super market, «υπάρχει ένα κλειστό κύκλωμα που καρπώνεται μεγάλα χρηματικά ποσά». Τόνισε πως «Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και φαίνεται ότι αυτοί οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως “άριστοι” ή ήταν “Μαυρογιαλούροι” ή έγιναν “Μαυρογιαλούροι”. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αξιοκρατία και εκσυγχρονισμό και έφερε διαφθορά και πελατειασμό», κατέληξε.