Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει και τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα γίνονται νέα κανονικότητα, η ανάγκη για δροσιά στο σπίτι μετατρέπεται σε καθημερινή πρόκληση. Ένα από τα πιο συνηθισμένα διλήμματα είναι τι πρέπει να κάνουμε με τα παράθυρα: να τα αφήσουμε ανοιχτά για «να μπει λίγος αέρας» ή να τα κρατήσουμε ερμητικά κλειστά ώστε να μη μας κατακλύσει η ζέστη;
Αν και η διαίσθηση ευνοεί το πρώτο, η επιστήμη δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της AS και νεότερα ερευνητικά ευρήματα, το κλείσιμο των παραθύρων κατά τις ώρες υψηλής θερμοκρασίας όχι μόνο διατηρεί πιο σταθερό το εσωτερικό μικροκλίμα, αλλά προστατεύει και από εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία – και κυρίως από τον θόρυβο.
Καλοκαίρι: Ο ύπουλος κίνδυνος του νυχτερινού θορύβου
Έρευνα του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στο Μάιντς της Γερμανίας φώτισε μία λιγότερο γνωστή πτυχή της θερινής καθημερινότητας: τον αντίκτυπο του εξωτερικού ήχου στον ύπνο και την ευεξία. Όταν τα παράθυρα μένουν ανοιχτά – ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία – οι ενοχλητικοί ήχοι διαταράσσουν τις φάσεις του ύπνου και αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Μακροπρόθεσμα, αυτή η επιβάρυνση μπορεί να απορρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να επιδεινώσει την ψυχική υγεία και να επιφέρει κόπωση και εκνευρισμό, ακόμα και αν κάποιος κοιμάται επί ώρες.
Η σωστή στρατηγική δροσιάς και ησυχίας
Για να διατηρήσουμε το σπίτι ήσυχο και δροσερό, οι ειδικοί συνιστούν να ανοίγουμε τα παράθυρα μόνο τις πιο δροσερές ώρες – νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα – ώστε να ανανεωθεί ο αέρας. Τις υπόλοιπες ώρες, το ιδανικό είναι να παραμένουν κλειστά, ιδίως αν έξω επικρατεί ζέστη ή ηχορύπανση.
Παράλληλα, η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών – με μέτρο – συμβάλλει στη σταθεροποίηση της εσωτερικής θερμοκρασίας χωρίς την ανάγκη για ανοιχτά παράθυρα. Μάλιστα, λειτουργούν και ως φυσικά ηχομονωτικά μέσα.
Η άνεση στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια
Ένα ήσυχο και δροσερό υπνοδωμάτιο αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο της υγείας και της καθημερινής ενέργειας. Η αποφυγή του νυχτερινού θορύβου και της καλοκαιρινής ζέστης είναι μικρές, πρακτικές κινήσεις με μεγάλο όφελος.
Μερικές φορές, το να κρατήσουμε απλώς κλειστό το παράθυρο, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά για έναν καλύτερο ύπνο και – τελικά – μια καλύτερη ζωή.