Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών αλλά και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας μαζί με την αντιμετώπιση των “αγκαθιών” του βαθέως κράτους, εξακολουθούν να απασχολούν την κυβέρνηση, με τα προαναφερθέντα ζητήματα να τοποθετούνται στην κορυφή της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
του Μίλτου Σακελλάρη
Λίγο πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περιγράψει το νέο «καλάθι» παροχών για τους πολίτες, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με νέα και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη
Το περίγραμμα των παροχών της ΔΕΘ έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο συνέδριο του Economist. «Θα κινηθούν σε πολλά επίπεδα, αλλά κυρίως στην περαιτέρω μείωση των φόρων, κατά κύριο λόγο για την μεσαία τάξη. Η οποία γίνεται δυνατή βασικά χάρη στην μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τους υψηλούς σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμούς ανάπτυξης», είπε.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η υπόθεση που προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση είναι στην κορυφή της ατζέντας των κινήσεων, με στόχο να κερδηθεί ακόμη μία μάχη με το «βαθύ κράτος». «Μετά τις επιτυχίες που είχαμε με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την φοροδιαφυγή, την ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ, την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών στην υγεία, η μάχη θα δοθεί σε δύο κύριους τομείς. Τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΟΣΕ. Όπως τα καταφέραμε στους άλλους τομείς θα τα καταφέρουμε και σε αυτούς τους δύο. Πριν από τις εκλογές θα υπάρχουν απτά δείγματα γι’ αυτό», ανέφερε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Έμμεση αναφορά στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε κάνει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο συνέδριο του Economist. Ερωτηθείς για την παρουσία της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, σημείωσε πως «θα αναγνωρίσει την πρόοδο που έχουμε κάνει ως χώρα», ενώ για τον ψηφιασμό μετασχηματισμό της Ελλάδας είπε: «Η Ελλάδα είναι τώρα μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στο ψηφιακό κράτος και στον τρόπο με τον οποίο γκρεμίζουμε γραφειοκρατικά στεγανά και πελατειακές νοοτροπίες. Στο τέλος της ημέρας, χρειάζεσαι μια καλά λειτουργούσα, αμερόληπτη δημόσια διοίκηση που δεν κάνει χατίρια και δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες διαφορετικά ανάλογα με το πώς ψηφίζουν.»
Εκσυγχρονισμός του Δημοσίου και μείωση της ανεργίας
Την ίδια ώρα δίνεται έμφαση και στην καθημερινή λειτουργία του Δημοσίου, όπου εξακολουθούν να παρατηρούνται «ιστορίες καθημερινής τρέλας», με πρώτο στόχο να είναι να γίνει πιο «φιλικό». Παράλληλα, οι επόμενες μεταρρυθμίσεις θα κάνουν πιο εύκολη την διάδραση με τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αξιολόγηση, με σχετική διεύρυνση σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η Υγεία. Ακόμη ένα μέτρο είναι η επέκταση της ψηφιακής κάρτας στο Δημόσιο. Όλα αυτά την ώρα που η ελληνική οικονομία συνεχίζεται να βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, με το 2024 να αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασματα, δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των δεκαετιών, στις άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ όλοι οι επενδυτικοί οίκοι έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα Επιπλέον, στο σήμερα για πρώτη φορά ανεργία για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 8% και πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν βρει δουλειά.
«Στο 7,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας τον Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αντί 10,5% που ήταν τον Μάιο του 2024 και 8,3% που ήταν τον Απρίλιο του 2025. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 17 ετών, αφού η ανεργία είχε να υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα από το 2008. Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 9,8% από 13,7% που ήταν τον Μάιο του 2024 και στους άνδρες σε 6,2% από 7,9%, αντιστοίχως.», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως οι νέες δουλειές που δημιουργούνται στη χώρα μας είναι ο επιταχυντής της ανάπτυξης.
«Με την μείωση 72 άμεσων και έμμεσων φόρων, άνοιξε ο δρόμος για να επανδρωθούν οι επιχειρήσεις με νέο δυναμικό. Έτσι, το κράτος πληρώνει λιγότερα χρήματα σε επιδόματα ανεργίας με αποτέλεσμα οι πόροι αυτοί να διοχετεύονται σε άλλες ανάγκες, μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων αποδίδουν φόρους -αλλά όχι αυξημένους- και έτσι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται και καλύπτουν ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με μόνιμα μέτρα όπως το επίδομα ενοικίου ή η ενίσχυση των συνταξιούχων.», επεσήμανε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και το στοίχημα για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας 10 χρόνια μετά τις ημέρες που μας έφτασαν στο χείλος της καταστροφής και οριακά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.