Με επίκεντρο το μεταναστευτικό ξεκίνησε και επισήμως η Δανία στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Όρχους. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος είναι η «αποκατάσταση του ελέγχου στα σύνορα», με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής στην Ε.Ε.
Στο επίκεντρο μπαίνουν οι λεγόμενες καινοτόμες λύσεις, δηλαδή συνεργασίες με τρίτες χώρες για προσωρινή ή και εξωτερική διαχείριση αιτήσεων ασύλου. Αν και δεν κατονομάζονται ακόμη χώρες, η συνεργασία με την Αλβανία, την Τυνησία και τη Ρουάντα παραμένει στο τραπέζι.
Δανία: Ουκρανία, άμυνα και ανταγωνιστικότητα στην ατζέντα
Η στήριξη της Ουκρανίας –τόσο στρατιωτικά όσο και μέσω κυρώσεων κατά της Ρωσίας– αποτελεί τη δεύτερη προτεραιότητα της Δανίας. Η Φρεντέρικσεν αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο, ενώ υπογράμμισε τον «στρατηγικό ρόλο» της Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενίσχυση των εξοπλιστικών κονδυλίων και κοινά έργα κρατών–μελών. Το ζήτημα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, τίθεται ως το τρίτο πεδίο προτεραιότητας για την εξάμηνη περίοδο.
Πρόταση μομφής και παρασκήνιο φον ντερ Λάιεν
Την ίδια ώρα, έντονες πολιτικές διεργασίες εξελίσσονται στις Βρυξέλλες, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχεται πίεση από ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης. Αφορμή, η εμπλοκή της στην υπόθεση με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19, που παραμένουν αδημοσίευτες.
Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σε συνδυασμό με την Αριστερά και ορισμένους πράσινους ευρωβουλευτές, ενδέχεται να υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της προέδρου – η πρώτη απόπειρα από το 2014. Η υπόθεση αναμένεται να κλιμακωθεί στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις ευρωεκλογές.