Για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου το πιο σημαντικό στοιχείο της φημολογούμενης 60ήμερης εκεχειρίας που κυοφορείται είναι η προσωρινότητα της.
του Χρυσόστομου Λουκά
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει -ακόμα- να απαλλαγεί από τις πολλές διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς και η παραμονή του στο τιμόνι πολέμων του εξασφαλίζει ασυλία από τη δικαιοσύνη.
Επομένως τη Δευτέρα που ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα, ο Νετανιάχου θα επιδιώξει εγγυήσεις ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορέσει να επιστρέψει στον αιμοσταγή πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιστροφή των μισών τουλάχιστον ζωντανών ισραηλινών ομήρων.
Η Χαμάς αναζητά συμβιβασμό αλλά και ρόλο
Σε ακριβώς αντίθετη θέση βρίσκεται η Χαμάς. Οι τελευταίες διαρροές από ισραηλινά μέσα έφεραν την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση να συμβιβάζεται με μια προσωπική εγγύηση του Τραμπ ότι οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν ακόμα και μετά τις 60 ημέρες της εκεχειρίας, χωρίς επιστροφή στις εχθροπραξίες.
Η Χαμάς φέρονταν μάλιστα έτοιμη να αποδεχτεί μια συμβολική εξορία μέρους της ηγεσίας της (απαίτηση του Τελ Αβίβ), έως και μερικό αφοπλισμό της, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου.
Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω καταφέρει να τα συμβιβάσει ο Τραμπ, που αυτό-δοξάζεται ως ειρηνοποιός, το κρίσιμο ερώτημα ακόμα δεν έχει απαντηθεί πειστικά.
Η Λωρίδα της Γάζας, διαλυμένη, αιματοκυλισμένη και αναπόφευκτα έτοιμη να δώσει επόμενους πολέμους, δεν βρίσκει διοικητή.
Η Χαμάς φέρεται πρόθυμη να συμφωνήσει σε ένα σχήμα μαζί με την παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, με την ίδια να διατηρεί αστυνομικό έλεγχο επί του πληθυσμού.
Ζητείται Αρχή
Ο Νετανιάχου όμως δεν αποδέχεται το σενάριο αυτό και μέσω διαρροών φαίνεται να προωθείται σχήμα διακυβέρνησης με δυο αραβικές χώρες, ακόμα και με αμερικανική εμπλοκή.
Σενάρια επί χάρτου που είναι εξαρτημένα από μια ειρήνευση ουσιαστική στη Γάζα, και με επιστροφή σε οδικό χάρτη για μια Παλαιστίνη έστω και προσχηματικά.
Αυτό απαιτούν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία πριν οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επόμενη ημέρα στη Γάζα, το αποκλείει όμως ο Νετανιάχου, τουλάχιστον όσο συντηρείται στην εξουσία από τον ακροδεξιό πολιτικό του σχηματισμό.
Η συνάντηση της Δευτέρας θα δυσκολευτεί λιγότερο να βρει φόρμουλα για προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα.
Στην πραγματικότητα Τραμπ-Νετανιάχου πρέπει να βρουν προσωρινό ανάδοχο για την διακυβέρνηση του θύλακα που θα έχει βάσεις -και αποδοχή- και σε αραβικές χώρες.
Η «νέα» Μέση Ανατολή δεν έχει ξημερώσει ακόμα.