Τη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί «αρωγός στη διαχρονική πορεία της Αθωνικής Πολιτείας έκανε γνωστή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Άγιο Όρος κλείνοντας ουσιαστικά πληγές που είχαν δημιουργηθεί εκ δεξιών της γαλάζιας πολυκατοικίας
Του Κώστα Τσιτούνα
Ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο στις Καρυές. Στην πλατεία τον υποδέχθηκαν ο πρωτεπιστάτης Αβραάμ, φορώντας τον λευκό και μπλε σταυρό που δώρισε ο ελληνικός στρατός στον πρώτο επιστάτη του Αγίου Όρους μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση της Αθηναϊκής πολιτείας. Μαζί με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδη Στεφανή, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην είσοδο του Πρωτάτου, όπου χαιρέτησε τους ηγουμένους και τους αντιπροσώπους και ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο σχέδιό της κυβέρνησης για τη σημαντική οικονομική στήριξη των Μονών του Αγίου Όρους με 100 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030, έτσι ώστε να δρομολογηθούν εξαιρετικά σημαντικά έργα που αφορούν πολλά και διαφορετικά πεδία: από τη συντήρηση των Μονών, την ανάταξή τους και μετά τον πρόσφατο σεισμό, την προστασία των κειμηλίων τους, μέχρι τις παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της μοναδικής φύσης του αλλά και τη διευκόλυνση των χιλιάδων προσκυνητών.
Στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους Καθηγούμενους και τους Αντιπροσώπους των 20 Ιερών Μονών και την Ιερά Επιστασία. Στην έναρξη της συζήτησης, ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος σημείωσε πως το Άγιο Όρος έχει ευτυχήσει να βρίσκεται υπό την προστασία της ελληνικής πολιτείας σε ένα περιβάλλον αστάθειας και γεωπολιτικών προκλήσεων.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι -και χαίρομαι που το αναφέρατε- μια δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή τη διπλωματική μας ισχύ, η οποία σε μεγάλο βαθμό προκύπτει και από το γεγονός ότι η χώρα σήμερα πατάει πια καλά και σταθερά στα πόδια της, να είστε σίγουροι ότι θα την ασκήσουμε επ΄ ωφελεία όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σε προσωπικούς τόνους, αναφέρθηκε και στην μεγάλη πνευματική επιρροή που έχει ασκήσει η μοναστική πολιτεία, στον ίδιο από τα νεανικά του χρόνια, στην οικογένεια του και στο γιο του που τον συνοδεύει σε αυτήν του την επίσκεψη του και πρόσθεσε:
«Οι πάντες, λοιπόν, οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο Άθως, το Άγιο Όρος, δεν προσφέρεται ως ένα πεδίο άσκησης επιρροών με άλλες σκοπιμότητες. Αλλά και εντός συνόρων είναι φανερό πως την ιερή ακτινοβολία του δεν μπορεί να τη θαμπώνουν ούτε καιροσκοπισμοί που φυλακίζουν ενίοτε την πίστη σε φθηνά κομματικά ρούχα».
Αμέσως μετά επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Ιβήρων και Βατοπεδίου, όπου τον υποδέχθηκαν με τις τιμές που προβλέπονται για τον αρχηγό του κράτους από το αυστηρό τυπικό του Αγίου Όρους, ενώ ψάλθηκε και το προσήκον «Ψαλμώδημα – Προσήμνιο Πρωθυπουργού» και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις από τους Ηγουμένους των Μονών και η αντιφώνηση του πρωθυπουργού.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και τις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος και θα αναχωρήσει το μεσημέρι.
Πάντως οι αρχικές αντιδράσεις της Αθωνικής Πολιτείας απέναντι στην κυβέρνηση φαίνεται ότι κάμφθηκαν, αφού οι περισσότερες Μονές θεωρούν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος αποτελεί μια θετική κίνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, κάποια εκ των οποίων μεταφέρθηκαν μέσω της πρόσφατης επίσκεψης της τριμελής Ιεροκοινοτικής Επιτροπής του Αγίου Όρους στην Ηρώδου Αττικού.
Ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τουλάχιστον ένα ανοιχτό μέτωπο που υπήρχε στη βόρεια Ελλάδα και στην Αθωνική Πολιτεία με το κόμμα της Νίκης αλλά και με του Βελόπουλου και ταυτόχρονα επιτυγχάνει συσπείρωση στην κεντροδεξιά.