Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη υπογράψει επιστολές προς 12 εμπορικούς εταίρους, με τις οποίες προαναγγέλλει νέες δασμολογικές επιβαρύνσεις στα εξαγόμενα προϊόντα τους προς τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος, οι επιστολές θα αποσταλούν τη Δευτέρα, χωρίς να αποκαλύψει ποιες χώρες αφορούν.
«Έχω υπογράψει κάποιες επιστολές – μάλλον δώδεκα – και θα σταλούν τη Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι πιο εύκολο να πεις: ‘Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειμμα – ή και πλεόνασμα, αλλά όχι συχνά. Να τι πρέπει να πληρώσετε για να συναλλάσσεστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Αναλογικοί δασμοί – Μοντέλο Βρετανίας και Κίνας
Ο Τραμπ εξήγησε ότι οι νέοι δασμοί θα διαφέρουν ανά χώρα, με γνώμονα την εμπορική ισορροπία. «Διαφορετικά ποσά, διαφορετικοί δασμοί. Το κάναμε με τη Βρετανία και ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές. Με την Κίνα το κάναμε και πιστεύω ότι ήταν επίσης πολύ καλό για όλους», υποστήριξε.
Η 9η Ιουλίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία διαπραγμάτευσης. Εάν δεν υπάρξουν συμφωνίες, οι νέοι δασμοί θα ενεργοποιηθούν από την 1η Αυγούστου.
Κλιμακωτές επιβαρύνσεις έως και 70%
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα νέα ποσοστά δασμών θα ξεκινούν από 10%, με προοδευτική αύξηση έως και 70%, ανάλογα με τον όγκο και τη φύση των εμπορικών ανισορροπιών. Ιδιαίτερα στο στόχαστρο βρίσκονται χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν αμερικανικά.
Τον Απρίλιο, ο Τραμπ είχε προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές, ανακοινώνοντας δραστικές αυξήσεις στους εισαγωγικούς δασμούς – μέτρα τα οποία αργότερα ανέστειλε, δίνοντας περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
Ελάχιστες οι συμφωνίες ως τώρα – Εν αναμονή εξελίξεων
Μέχρι στιγμής, οι μόνες συμφωνίες που έχουν επισημοποιηθεί είναι με τη Βρετανία και το Βιετνάμ, ενώ με την Κίνα υπάρχει προσωρινή συμφωνία για μερική αποκλιμάκωση των δασμών εκατέρωθεν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περαιτέρω εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο η αβεβαιότητα για το εύρος και τη στόχευση των επιβαρύνσεων δημιουργεί ανησυχία στους διεθνείς εμπορικούς κύκλους.