Μετρώντας έξι χρόνια στο τιμόνι της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τον δικό του απολογισμό: από τις διαδοχικές κρίσεις και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μέχρι την αυτοκριτική και τις δεσμεύσεις για το μέλλον. Με το βλέμμα στραμμένο στο 2027 και τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ο Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα συνέχειας, αναλαμβάνοντας πολιτική ευθύνη για καθυστερήσεις και λάθη, και ζητώντας νέα πίστωση εμπιστοσύνης.
του Μίλτου Σακελλάρη
«Υπάρχουν ακόμα πολλά να αλλάξουν – αλλά και πολλά που έχουν αλλάξει», δηλώνει με έμφαση, σε μία χρονική καμπή που επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πολιτικό αφήγημα της “επόμενης ημέρας”. Έξι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος επιχειρεί να παρουσιάσει μια κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, αλλά και επίγνωση των προκλήσεων που παραμένουν.
Με ορίζοντα τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όταν και η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες για το μεταρρυθμιστικό της έργο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε νέες παραδοχές και πολιτική ευθύνη, αναγνωρίζοντας πως έχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρες κρίσεις αλλά και μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπησή του έδωσε τον τόνο της συνέχειας, με φόντο τα όσα πρέπει να γίνουν. «Δεν είναι εύκολο να μετρήσεις τον χρόνο στην πολιτική. Κάποιες μέρες μοιάζουν με χρόνια, και κάποια χρόνια περνούν σαν να ήταν μια μέρα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες στιγμές που σου θυμίζουν πόσο δρόμο έχεις διανύσει. Μια τέτοια στιγμή είναι και η αυριανή, καθώς συμπληρώνονται 6 χρόνια από τότε που αναλάβαμε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της πατρίδας μας το 2019. Έξι χρόνια με σημαντικές προκλήσεις, αλλά και αξιοσημείωτη πρόοδο. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις, αλλά δεν παρεκκλίναμε από τον βασικό μας στόχο: να γίνει η Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ανάμεσα στα όσα έχουν επιτευχθεί, είναι η χαμηλότερη ανεργία από το 2008, η ανάπτυξη που βρίσκεται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, το ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και η αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση.
«Οι συντάξεις απονέμονται πιο γρήγορα, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας, στηρίζουμε τους νέους με μια στεγαστική πολιτική 43 δράσεων. Τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία, οι συγκοινωνίες, η άμυνα, η πολιτική προστασία: σε όλους τους κρίσιμους τομείς έχουμε κάνει βήματα μπροστά.», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνέχισε με αυτοκριτική διάθεση:
«Τα κάναμε όλα και τέλεια; Προφανώς όχι. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και να διορθωθούν. Πρώτος εγώ έχω αναγνωρίσει πολλές φορές λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες σε χειρισμούς, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη γιατί δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χρειάζεται πιο έντονη προσπάθεια να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα ευθύνης και τήρησης της νομιμότητας, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες και πολιτικές που ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Αυτήν την προσπάθεια να είστε σίγουροι ότι την κάνουμε και θα την κάνουμε. Υπάρχουν, λοιπόν, ακόμα πολλά να αλλάξουν. Όμως ξέρω και ξέρετε και εσείς ότι υπάρχουν άλλα τόσα που έχουν αλλάξει. Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της τετραετίας με την ίδια πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη. Και στο τέλος της διαδρομής, οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα μας κρίνουν.»
Από την κυβέρνηση πάντως βρίσκονται σε στάση αναμονής σχετικά με την θέση που θα πάρουν στο ζήτημα, περιμένοντας φυσικά τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τις μελετήσουν.