Σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πρόωρα συμπεράσματα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ενόψει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη σηκώνουν τους τόνους απέναντι τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να αντιστρέψουν το αρνητικό αφήγημα για την κυβέρνηση και να αναδείξουν τις δικές τους ευθύνες για τον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Ο «πονοκέφαλος» του ΟΠΕΚΕΠΕ και το «γαλάζιο» ράπισμα
Μπορεί να υπάρχει ευρεία πολιτική παραδοχή ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί διαχρονική πληγή για το Δημόσιο, με τη χώρα να έχει καταβάλει από το 1996 μέχρι σήμερα περίπου 2,7 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά πρόστιμα, ωστόσο η κυβέρνηση κρατά στάση αναμονής. Αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πλήρη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, πριν τοποθετηθεί οριστικά.
Κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί «ψήφου κατά συνείδηση», διευκρίνιζαν ότι θα ακολουθηθεί ό,τι ίσχυσε και σε αντίστοιχες προηγούμενες υποθέσεις. «Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσουμε άλλη τακτική», τόνιζαν, ενώ απέρριπταν τις αιτιάσεις περί αντίφασης με το «μοντέλο Τριαντόπουλου», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε μήνυση να οδηγεί αυτόματα σε παραπομπή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι από την έως τώρα μελέτη του υλικού δεν προκύπτει ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, χωρίς όμως να προκαταλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κόντρα με Ανδρουλάκη: «Πολιτικός κλεφτοπόλεμος»
Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι καταφεύγει σε έναν πολιτικό «κλεφτοπόλεμο» χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Μάλιστα, χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε μια διαφορετική ανάγνωση της υπόθεσης, φέρνοντας στο προσκήνιο πρόσωπα από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η περίφημη «τεχνική λύση» για τις επιδοτήσεις βοσκοτόπων δεν αποτελεί εφεύρεση της ΝΔ, αλλά σχεδιάστηκε την εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και του Μόσχου Κορασίδη, σημερινού συμβούλου του κ. Ανδρουλάκη για τα αγροτικά.
«Δεν είναι απόφαση Βορίδη. Είναι απόφαση που σχεδιάστηκε επί συγκυβέρνησης, με υπουργό τον Καρασμάνη και τεχνικό εισηγητή τον Μόσχο Κορασίδη – τότε διορισμένο από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος άνθρωπος είναι σήμερα στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνική λύση, που υιοθετήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις – ακόμα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ήταν εκείνη που απέτρεψε τον κίνδυνο απώλειας έως και 90% των αγροτικών ενισχύσεων. Ο Βορίδης, όπως τόνισε, απλώς ανανέωσε μια υφιστάμενη πρακτική.
«Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ζητά προκαταρκτική και ταυτόχρονα να έχει ανθρώπους του, όπως ο Χνάρης ή ο Κορασίδης, σε κεντρικούς ρόλους εκείνης της περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο «εμπρηστής» Τσίπρας και η πολιτική μνήμη
Το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται και στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να «ξεπλύνει» τις πολιτικές του ευθύνες και να ξαναγράψει την ιστορία. Όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η χώρα δεν ξεχνά τα capital controls, το κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου, καθώς και τις ουρές στα ΑΤΜ – όλα αποτελέσματα, όπως σημειώνουν, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του «δημοψηφισματικού τυχοδιωκτισμού».
«Η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στην ιστορία της χώρας έχει όνομα: Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του», αναφέρουν.
Σε ό,τι αφορά τα «δήθεν πρακτικά» του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που ήρθαν στη δημοσιότητα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για επίσημο υλικό, καθώς δεν φέρει υπογραφές και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο ή δεσμευτικό.
Η συνέχεια
Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, με το βλέμμα στραμμένο τόσο στη στάση της ΝΔ κατά την ψηφοφορία για την προανακριτική, όσο και στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το πώς θα διαχειριστεί τα μέτωπα με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.