Απορριπτική ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας σχετικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας των 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή υπό τον Τριαντόπουλο. Η πρόταση για την άρση ασυλίας τους είχε κατατεθεί έπειτα από μήνυση που υπέβαλε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, με κατηγορίες που αφορούν εσχάτη προδοσία, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, συνδεόμενες με τον τρόπο που οι βουλευτές άσκησαν τα καθήκοντά τους και ψήφισαν στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής.
Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε αντίθετη με την άρση ασυλίας, επισημαίνοντας πως το Σύνταγμα προστατεύει τους βουλευτές από διώξεις που σχετίζονται με τις απόψεις, τις θέσεις και την ψήφο τους, η οποία παρέχεται κατά συνείδηση. Τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά κράτησαν στάση «παρών», εκφράζοντας μεν τη διαφωνία τους με τη στάση της ΝΔ στην Επιτροπή, αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται η κοινοβουλευτική ψήφος.
Αντίθετα, υπέρ της άρσης ασυλίας των «14» βουλευτών ψήφισαν οι Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στους οποίους στρέφεται η μήνυση, είναι οι εξής: Παναγής Καππάτος, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Θανάσης Ζεμπίλης, Μαρία Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρος Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.
Αρκετοί από τους «14» έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για την τελική απόφαση.