Στο θέμα των πρακτικών του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος το 2015 τοποθετήθηκε η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξη της στα «ΝΕΑ». Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει πρόσφατα να δοθούν όλα τα πρακτικά εκείνου του συμβουλίου στη δημοσιότητα.
«Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών» επισημαίνει, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση μέρους των πρακτικών και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.
Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, απαντώντας άμεσα στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, αρνήθηκε επικαλούμενος το απόρρητο. Μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά «τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα, καθώς αφορούν σε σοβαρότατα εθνικά θέματα, γι’ αυτό και τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται στους μετέχοντες του Συμβουλίου, αλλά παραμένουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας».
Κόντρα στον Τασούλα ο Κακλαμάνης: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 2015
Με μια δήλωση που θα συζητηθεί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης ο Νικήτας Κακλαμάνης τάχθηκε υπέρ της επίσημης δημοσιοποίησης των πρακτικών του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 2015 μετά το δημοψήφισμα για τα μνημόνια.
Η συζήτηση για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, με τη συμπλήρωση μιας 10ετίας από το δημοψήφισμα, άνοιξε – και επίσημα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο – μετά το σχετικό αίτημα από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα με επίκληση του «απορρήτου» της συνεδρίασης.
«Εγώ θα τα έδινα»
«Υπάρχουν πρακτικά, τα οποία δεν είναι ηχητικά. Είναι γραπτά. Και μάλιστα μου ειπώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι πρακτικογράφοι της Βουλής, καθώς το Προεδρικό Μέγαρο δεν έχει πρακτικογράφους. Άρα γραπτά πρακτικά υπάρχουν», δήλωσε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε:
«Στην Ελλάδα ξέρετε, υπάρχει ένα κενό. Δηλαδή σε άλλα κράτη λένε ότι αντίστοιχα πρακτικά δίνονται στη δημοσιότητα μετά από 30, από 40 ή μετά από 20 χρόνια. Εδώ ο νόμος αυτός δεν υπάρχει. Είναι κενό. Δηλαδή μπορείς και να μην τα δώσεις ποτέ. Ή μπορείς και να τα δώσεις. Δεν υπάρχει ούτε στο Σύνταγμα. Εγώ δεν θα τα έδινα αμέσως. Αν έχουν περάσει χρόνια η άποψή μου είναι ότι θα τα έδινα, ναι. Είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου. Πρέπει να μαθαίνουμε την ιστορία αυτού του τόπου».