Ιστορική ημέρα για την Κρήτη και την πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας, καθώς η 47η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το Σάββατο 12 Ιουλίου, ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
🔴 BREAKING!
New inscription on the @UNESCO #WorldHeritage List: Minoan Palatial Centres, #Greece 🇬🇷.
➡️ https://t.co/seTyyVu3sT #47WHC pic.twitter.com/2HUKNLqIUX
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) July 12, 2025
Στην απόφαση της UNESCO τονίζεται ότι τα ανάκτορα αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της πολυεπίπεδης κοινωνικής οργάνωσης του μινωικού πολιτισμού και ότι η επιρροή τους ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κρήτης, με αντίκτυπο στη διαμόρφωση του πολιτισμού της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου, των Μαλίων, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας (Χανιά), οι οποίοι αποκτούν πλέον διεθνές καθεστώς προστασίας, αναγνωρισμένοι ως παγκόσμιας σημασίας μνημεία.
Μητσοτάκης: «Η Κρήτη γενέτειρα της ευρωπαϊκής σκέψης»
Με αφορμή την απόφαση της UNESCO, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρόκειται για αναγνώριση της οικουμενικής αξίας του μινωικού πολιτισμού, ο οποίος αποτέλεσε θεμέλιο της ευρωπαϊκής αισθητικής και φιλοσοφίας.
«Η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία και ο μίτος της Αριάδνης επιστρέφουν από τη μυθολογία στην παγκόσμια πολιτιστική μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η σημερινή αναγνώριση τιμά και τη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, που συνέβαλε με πάθος στην υποψηφιότητα».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «καρπό μιας πολύχρονης συλλογικής προσπάθειας».
Αρναουτάκης: «Η Κρήτη στο διεθνές προσκήνιο της πολιτιστικής διπλωματίας»
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα επίτευγμα πολυετούς δουλειάς, που προσδίδει στην Κρήτη αναβαθμισμένο ρόλο στην πολιτιστική διπλωματία με “ήπια ισχύ”.
«Η εγγραφή των μινωικών ανακτόρων στη λίστα της UNESCO αποτελεί πολλαπλασιαστή αξίας για τον τόπο μας – πολιτισμικά, τουριστικά, οικονομικά και συμβολικά», τόνισε, σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία Υπουργείου, Μόνιμης Αντιπροσωπείας, Περιφέρειας και τοπικών φορέων.
«Από σήμερα, τα μινωικά ανάκτορα είναι αναγνωρισμένα ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Και αυτό είναι λόγος **υπερηφάνειας, αισιοδοξίας και ευθύνης για τη συνέχειά μας», κατέληξε.