O υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα, οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες, με τη ζέστη να δίνει το παρών σήμερα στην Αθήνα και το λεκανοπέδιο όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Κολυδάς αναλύοντας τους τρεις παράγοντες που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας.
Θερμές αέριες μάζες, αστικό περιβάλλον και καταβάτες ενισχύουν τις θερμοκρασίες στην Αθήνα σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο δημιουργώντας συνθήκες έντονης ζέστης με τον υδράργυρο να φτάνει τους 38,8°C στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ γενικότερα σε πολλές περιοχές της πόλης οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 36-38°C.
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα υψόμετρο) ήταν γύρω στους 20°C. Με βάση τη ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα (1°C ανά 100 μέτρα) και υπό ιδανικές ηλιόλουστες συνθήκες, η θεωρητική μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια θα αναμενόταν γύρω στους 34-35°C.
Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας
Η Αθήνα επηρεάζεται έντονα από την αστική θερμική νησίδα, ένα φαινόμενο κατά το οποίο το δομημένο περιβάλλον (κτίρια, άσφαλτος, ελάχιστη βλάστηση) παγιδεύει θερμότητα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κατά 2-4°C συγκριτικά με τις περιβάλλουσες αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές.
Καταβάτες άνεμοι και τοπική θέρμανση
Σημαντικό ρόλο έπαιξε σήμερα και η δράση των ισχυρών βόρειων ανέμων (μελτεμιών), οι οποίοι μετατράπηκαν τοπικά σε καταβάτες ξηρούς ανέμους από τις ορεινές περιοχές (Πεντέλη, Πάρνηθα). Καθώς αυτοί οι άνεμοι κατέρχονται προς τα παράλια (ιδίως προς τον Σαρωνικό), θερμαίνονται με συμπίεση, ανεβάζοντας περαιτέρω τις θερμοκρασίες τοπικά.
Όπως σημείωσε ο κ. Κολυδάς «Η στατιστική κατανομή και η πυκνότητα των δεδομένων οδηγούν σε μια πιο αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική τιμή για την Αθήνα, κοντά στο 37,5°C και η τιμή που αντιπροσωπεύει καλύτερα το σύνολο της Αττικής, συνυπολογίζοντας χαμηλότερες θερμοκρασίες στις παράκτιες και ορεινές περιοχές, εκτιμάται γύρω στους 35,5°C.»
Η ανάρτηση Κολυδά
Σήμερα παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 38,8°C (περιοχή Αγίων Θεοδώρων) και γενικά μεταξύ 36-38°C σε πολλά σημεία της Αθήνας και του λεκανοπεδίου, με δεδομένη μια τιμή γύρω στους 20°C στα 850 hPa.
Η τυπική θερμοβαθμίδα που χρησιμοποιούμε για εκτίμηση της θερμοκρασίας επιφάνειας με βάση τα 850 hPa είναι περίπου 1°C ανά 100 μέτρα (ξηρή αδιαβατική). Έτσι, από τα 850 hPa (1500 m περίπου) μέχρι την επιφάνεια, θα περιμέναμε θεωρητικά μια αύξηση της τάξης των 14-15°C, αν υποθέσουμε ιδανικές συνθήκες ξηρού, αίθριου καιρού με ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία.
Με δεδομένη τη θερμοκρασία των 20°C στα 850 hPa, λοιπόν, η μέγιστη θεωρητική θερμοκρασία στο επίπεδο της επιφάνειας θα έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στους 34-35°C. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι σαφώς υψηλότερες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες που ενισχύουν τη θέρμανση.
Η πόλη και το αστικό περιβάλλον της Αθήνας έχουν την τάση να αυξάνουν τη θερμοκρασία μέσω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να προσθέσει επιπλέον 2-4°C στις ήδη υψηλές τιμές, ενώ παράλληλα λόγω του ισχυρού μελτεμιού ο ξηρός και θερμός καταβάτης άνεμος που προέρχεται από την Πεντέλη και την Πάρνηθα, καθώς κατέρχεται και συμπιέζεται, θερμαίνεται περαιτέρω, με αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στα παράλια του Σαρωνικού.
Η στατιστική κατανομή και η πυκνότητα των δεδομένων οδηγούν σε μια πιο αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική τιμή για την Αθήνα, κοντά στο 37,5°C και η τιμή που αντιπροσωπεύει καλύτερα το σύνολο της Αττικής, συνυπολογίζοντας χαμηλότερες θερμοκρασίες στις παράκτιες και ορεινές περιοχές, εκτιμάται γύρω στους 35,5°C.