Από τις πιεστικότερες περιόδους διανύει η κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκαλύφτηκε τη στιγμή που ολοκληρώνονταν με συνοπτικές διαδικασίες οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, με την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο.
Της Αλεξάνδρας Ντούσκα
Η ογκώδης δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, που ακολούθησε, προκάλεσε σφοδρές αναταράξεις στην πολιτική σκηνή, με την αντιπολίτευση να κλιμακώνει την επίθεση της στην κυβέρνηση και σε συνδυασμό με το τσουνάμι αποκαλυπτικών διαλόγων με πρωταγωνιστές υπουργούς, βουλευτές, γαλάζιους κομματάρχες και στελέχη του Οργανισμού, να οδηγεί σε παραιτήσεις, του υπουργού Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τριών ακόμα υφυπουργών.
Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού, που έδωσε και το στίγμα της κυβερνητικής διαχείρισης του σκανδάλου, ήρθε σε μια από τις κυριακάτικες αναρτήσεις, όταν χαρακτήρισε το πρόβλημα διαχρονικό, που ακουμπάει όλες τις κυβερνήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να συρθεί η κυβέρνηση από ένα νέο σκάνδαλο και να πληρώσει την «ιστορικότητα» του προβλήματος.
Ταυτόχρονα, η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια νέα κρίση, τόσο στο εσωτερικό με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης όσο και στο εξωτερικό με την πρωτοφανή προκλητικότητα της Λιβύης.
Υπό κανονικές συνθήκες, ενδεχομένως το Μαξίμου να μην ανακοίνωνε στην παρούσα φάση την πρόταση της για εξεταστική, και να περίμενε τις πρωτοβουλίες των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που έχει προαναγγείλει οτι θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης προανακριτικής.
Ωστόσο η σημερινή απόφαση του πρωθυπουργού, αφενός στοχεύει στο κλείσιμο του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, με έρευνα σε βάθος από την περίοδο ίδρυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας». Αφετέρου αποβλέπει στην ενίσχυση της κυβερνητικής συνοχής, καθώς πολλοί βουλευτές είχαν ταχθεί στο πλευρό του Μάκη Βορίδη, αφού θεωρούσαν πως για τον πρώην υπουργό, δεν συνέτρεχαν λόγοι διερεύνησης του, ενώ και ο ίδιος ο Βορίδης θα νιώθει ικανοποιημένος, που κόντρα σε άλλες εισηγήσεις πέρασε η γραμμή του, στο Μαξίμου.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση για εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς που μίλησε για εξεταστική πλυντήριο.
«Σε αυτήν την κυβέρνηση , κανείς δεν ντρέπεται , κανείς δεν κοκκινίζει.
Σήμερα έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε την καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής , χωρίς να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δικογραφία, που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατεπειγόντως και με ρητή αναφορά στην ενδεχόμενη παραγραφή των ποινικών αδικημάτων.
Ως δικαστής εξέδωσε μονολεκτικά και χωρίς αιτιολογία αθωωτική απόφαση.
Παράλληλα , χωρίς αιδώ, αναγγέλλει εξεταστική -πλυντήριο «ώστε να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες» από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998. Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ανερυθρίαστα του λένε πως , όποιο στοιχείο και να έρθει στη δημοσιότητα, εκείνοι έχουν αποφασίσει να υπάρξει ομερτά και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες με το αφήγημα της διαχρονικής πληγής.
Προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της και δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη.
Αν πράγματι γνώριζαν το πρόβλημα, όπως έχουν ομολογήσει και είχαν διαγνώσει τις χρόνιες παθογένειες, γιατί έκαναν πλάτες στο πάρτι διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν στήσει οι κομματικοί φίλοι και κουμπάροι τους;
Οι παράνομες πράξεις που λάμβαναν χώρα συστηματικά επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είναι χρόνιες παθογένειες; Οι «φραπέδες» και οι «χασάπηδες» σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκουν;
Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός του «αποτύχαμε», αλλά και «του αδιαλείπτως συγκαλύπτουμε».
Δριμεία κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για συγκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου.
«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συσκοτίσει τις βαρύτατες ευθύνες της για ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έξι χρόνια τώρα οποίο σκάνδαλο αποκαλυφθεί φταίνε πάντοτε οι «διαχρονικές παθογένειες» και ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του ακόμα κι αν αυτό φαίνεται από την δικογραφία στη Βουλή.
Η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μία: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας διαβίβασε στο ελληνικό κοινοβούλιο δικογραφία με συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου, από το 2019 και μετά. Εμπλέκει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Βορίδη και παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση. Αυτά δε μπορούν να ελεγχθούν δια της διάχυσης ευθυνών ούτε με την διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής.
Όσο για την αντίληψη αυτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο θυμίζουμε την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού «Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η εξεταστική για τα Τέμπη». Με τι εχέγγυα προτείνεται η ίδια διαδικασία όταν υπάρχει δικογραφία στη Βουλή;»
Υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου, σχολίασε το ΚΚΕ
Απ’ τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής.
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε υψηλούς τόνους η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς
H πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά την περίοδο 2019-2024 και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην κατεύθυνση μιας «εγκληματικής οργάνωσης» που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς. Απέναντι σε αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει με τη γνωστή τακτική των «δομικών παθογενειών του κράτους». Ματαιοπονεί. Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδείχθηκε βαθιά διεφθαρμένο και υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και αν η κυβέρνηση συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη.
Για την κατάθεση πρότασης σύστασης επιτροπής σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής απαιτούνται 60 υπογραφές βουλευτών, ενώ για την έγκρισή της στην ολομέλεια απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.