Σε μια πολιτική κίνηση υψηλής σημειολογίας και αιφνιδιασμού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 έως και σήμερα, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη, επί της ουσίας φέρνει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης – με έμφαση στο ΠΑΣΟΚ – τα οποία, αν και έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή εδώ και πολλές ημέρες, δεν τόλμησαν να αναλάβουν την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.
Με φόντο τα πρόστιμα 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει πληρώσει η χώρα μας από κοινοτικά κονδύλια, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει «ως το κόκκαλο» και να φέρει στο φως χρόνιες παθογένειες που υπονόμευσαν τον αγροτικό τομέα, τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους, με στόχο να μην υπάρξει κανένα κουκούλωμα ή συγκάλυψη της υπόθεση.
Όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές η πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής αναμένεται να κατατεθεί άμεσα (σ.σ. ακόμη και εντός της ημέρας) με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καλεί τα κόμματα να την υπερψηφίσουν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή αναμένεται εντός Ιουλίου, με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως «δεν υπάρχει περιθώριο για καμία συγκάλυψη της υπόθεσης».
Κάθαρση χωρίς εξαιρέσεις: Από το 1998 μέχρι σήμερα
Όπως ανακοίνωσε χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η Εξεταστική Επιτροπή πρόκειται να ερευνήσει όλη τη διαδρομή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός οργανισμού με κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, η χώρα έχει βρεθεί πολλές φορές έκθετη έναντι των ευρωπαϊκών αρχών για λανθασμένες διαδικασίες, παρατυπίες και κακοδιοίκηση.
Στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν από την κυβέρνηση, θα τεθούν:
- Οι πράξεις και οι παραλείψεις των διοικήσεων του Οργανισμού.
- Οι εισηγήσεις προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και η αντίδραση των τελευταίων.
- Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και η αποτελεσματικότητά τους.
- Η λειτουργία του συστήματος εσωτερικών ελέγχων.
- Η σχέση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον τεχνικό σύμβουλο και πιθανές αθέμιτες επιρροές.
- Η χρόνια αδράνεια ως προς τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και η εμπλοκή με δασολόγιο, κτηματολόγιο και ψηφιακά εργαλεία.
Η κυβέρνηση επιμένει: «Δεν εξαιρείται κανένας. Δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί σε αυτή την Εξεταστική. Όποιος φοβάται, κάτι έχει να κρύψει».
Απόπειρα συμψηφισμού από την αντιπολίτευση – Φόβος ή αμηχανία;
Χθες το Μέγαρο Μαξίμου άφησε και πάλι σαφείς αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «περιορίστηκε σε μια καταγγελτική τακτική, χωρίς θεσμική πρωτοβουλία», ενώ άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ για «αντίφαση και σιωπή» σε κρίσιμα θέματα δικαιοσύνης.
Ειδικά για τις αναφορές σε Βορίδη και Αυγενάκη, κυβερνητικές πηγές απαντούσαν ότι πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση που έχει επιτρέψει σε δικούς της πρώην υπουργούς να προχωρήσουν σε δικαστικά στάδια, χωρίς να σπεύσει να τους προστατεύσει πολιτικά. «Αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε. Δεν ταυτίζουμε το πολιτικό με το ποινικό», λένε χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, απάντησαν και στις αιτιάσεις για ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το Σύνταγμα άλλαξε επί των ημερών μας. Όσοι μιλούν για παραγραφή παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων», ανέφερε χθες ο κ. Μαρινάκης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από διαχειριστικό πολιτικό βάρος σε θεσμική ευκαιρία: «Είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε τον φάκελο από την αρχή – ακόμα και για τις δικές μας περιόδους. Όλα στο φως. Εξεταστική δεν σημαίνει σόου, σημαίνει ευθύνη», έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη.
Στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ για τις απευθείας αναθέσεις
Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε χθες με την κυβέρνηση να περνάει στην αντεπίθεση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για τις καταγγελίες του σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις, κάνοντας λόγο για «κλεφτοπόλεμο και λαθροχειρία». Αντικρούοντας τα ποσοστά που παραθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης, απο το Μέγαρο Μαξίμου εξηγούσαν χθες:
- Μόλις το 3,7% της συνολικής αξίας των δημοσίων συμβάσεων αφορά απευθείας αναθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης.
- Το 86,1% των αναθέσεων γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Η μέση αξία ανάθεσης είναι 12.500 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει όριο 20.000 ευρώ.