Στο Καρπενήσι, στην καρδιά της Ευρυτανίας, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και δίνοντας παράλληλα το στίγμα της πολιτικής του στρατηγικής για το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους, επισκέφθηκε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έστειλε στοχευμένα μηνύματα τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς την κοινωνία, με έμφαση στις ανακοινώσεις που αναμένονται στη φετινή ΔΕΘ – ιδίως ως προς τη στήριξη της μεσαίας τάξης και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Μηνύματα Μητσοτάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την υπό σύσταση Εξεταστική Επιτροπή, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαμορφώσει το πλαίσιο της συζήτησης. Απευθυνόμενος στους πολίτες από το Καρπενήσι, επικαλέστηκε τη φράση του Παύλου Μπακογιάννη, «μπορούμε να διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε», στέλνοντας μήνυμα πολιτικού πολιτισμού και καλώντας σε αποφόρτιση του πολιτικού κλίματος:«Σε μια Δημοκρατία επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξολοθρεύσουμε. […] Σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής».
Η παρέμβασή του ήρθε σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση για τις ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντείνεται. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση για Εξεταστική, σημειώνοντας ότι ο στόχος δεν είναι μόνο η απόδοση ευθυνών, αλλά και η θεσμική βελτίωση του πλαισίου: «Πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά κυρίως για το πώς θα διορθωθούμε, για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι και πώς θα αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος των πραγματικών αγροτών και των κτηνοτρόφων και όχι των απατεώνων που παρεισέφρησαν στο σύστημα. […] Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες και θα διορθώσουμε το σύστημα, ώστε να στηρίξουμε πραγματικά τον πρωτογενή τομέα».
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως μία από τις «βαρύτερες» εκκρεμότητες της κρατικής μηχανής, υπογραμμίζοντας την πρόθεση για πλήρη διαφάνεια μέσω ελέγχων, διερεύνησης των σχέσεων με τεχνικούς συμβούλους, αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των διοικήσεων του οργανισμού.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζεται πως δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη – ούτε για πρόσωπα του παρελθόντος, ούτε του παρόντος. Η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή αγγίζει κάθε πτυχή: από τις αποφάσεις για την «τεχνική λύση», έως τις καθυστερήσεις στα σχέδια βόσκησης και τη χρήση ΑΦΜ που ελέγχθηκαν μέσω διασταυρώσεων.
Ήδη, έλεγχοι σε πάνω από 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν οδηγήσει σε παραπομπές στη Δικαιοσύνη, ενώ συνεχίζεται και η διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν γίνει χιλιάδες διασταυρωτικοί έλεγχοι, με στόχο την εξυγίανση του συστήματος.
Οι στόχοι μέχρι το 2027
Από την Ευρυτανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και έναν πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, θέτοντας ως βασική επιδίωξη την επιτάχυνση μέχρι τις εκλογές του 2027:«Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια με μια πολύ συγκεκριμένη και ισχυρή λαϊκή εντολή. Είμαστε στο μέσο της κυβερνητικής μας θητείας. Έχουμε δύο χρόνια ακόμα. Το κυβερνητικό έργο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Βλέπετε τα αποτυπώματά του παντού και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, έτσι ώστε να μπορέσουμε το 2027 να σας κοιτάξουμε στα μάτια, τους Έλληνες πολίτες, και να σας πούμε: τα είπαμε και τα κάναμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε το 2023. Δέσμευσή μου ότι κάθε μέρα αγωνίζομαι για να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας».
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνοδεύτηκε από περιοδείες σε σχολικές και αθλητικές υποδομές, αλλά και δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ευρυτανίας. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι έως τα τέλη του 2025 θα έχει παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο για την ορεινή Ελλάδα, στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων Ανάπτυξης, με στόχο την εξειδίκευση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί σταθερά τη στρατηγική των περιοδειών, με στόχο την απευθείας επαφή του πρωθυπουργού με τους πολίτες και την παρουσία του σε έργα που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.