Τη σημαντικότερη διμερή συνθήκη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά υπέγραψαν νωρίτερα στο Λονδίνο ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ.
Η Συνθήκη του Κένσινγκτον, για την οποία ο λόγος, βασίζεται στη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και προβλέπει μεταξύ άλλων κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών συστημάτων.
Κεντρική διάταξη της συνθήκης αποτελεί η δέσμευση των δύο χωρών να αντιμετωπίζουν ως κοινές τις εξωτερικές απειλές και να «βοηθούν η μία την άλλη, μεταξύ άλλων και με στρατιωτικά μέσα, σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης», διατύπωση παρόμοια με αυτή που υιοθέτησαν πρόσφατα το Λονδίνο και το Παρίσι.
Η συμφωνία επεκτείνεται και σε τομείς όπως οι εμπορικές σχέσεις και η τεχνολογική συνεργασία, με στόχο τη διεύρυνση των επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων και τη βελτίωση των διασυνοριακών μεταφορών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα που σχετίζονται με τη μετανάστευση όπως είναι η νέα συνεργασία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και πιο στοχευμένες προσπάθειες για να διευκολυνθούν οι Βρετανοί ή Γερμανοί πολίτες στα ταξίδια τους – όπως ευκολότερη διέλευση για τους Βρετανούς στα γερμανικά αεροδρόμια και απλούστερες απαιτήσεις για τους Γερμανούς μαθητές που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τη συμφωνία «την πρώτη του είδους της» μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι αποτελεί απόδειξη «της στενότητας της σχέσης μας όπως έχει σήμερα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία λειτουργεί ως «δήλωση προθέσεων, δήλωση της φιλοδοξίας μας να συνεργαστούμε όλο και πιο στενά».
Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές και από τις δύο πλευρές, η συνάντηση θα επισφραγιστεί με την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας σε τέσσερις βασικούς τομείς: άμυνα, ενέργεια, οικονομική συνεργασία και μετανάστευση.