Στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν ξεκάθαρα τη στήριξή τους στις διεθνείς προσπάθειες για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αναρτήσεις τους στην πλατφόρμα Χ, δήλωσαν ότι «η ΕΕ παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Υποστηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ και του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για την προώθηση μιας διαπραγματευμένης λύσης και εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή σημαντική συνάντηση. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στη διαδικασία», ανέφεραν.
Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε, «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων και μέσω της ενεργού συμμετοχής του Ειδικού Απεσταλμένου της, Γιοχάνες Χαν».
The EU remains steadfastly committed to the reunification of Cyprus, fully in line with UN Security Council resolutions and principles, values and legislation of the EU.
We strongly support the efforts of the UN Secretary-General and his Personal Envoy to resume negotiations.…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 17, 2025
Γεραπετρίτης από Ν. Υόρκη: Σημαντική η επιστροφή του Κυπριακού στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας
Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισε με δήλωση του στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την επανεκκίνηση της διαδικασίας για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της άτυπης συνάντησης σε διευρυμένο σχήμα στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.
«Οκτώ χρόνια μετά το Κραν Μοντανά και την αδράνεια που επήλθε, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ διόρισε Προσωπική Απεσταλμένη για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Όπως ανέφερε, στη συνάντηση αξιολογήθηκε η εφαρμογή των έξι Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη, εκ των οποίων τέσσερα έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ συμφωνήθηκαν επιπλέον τέσσερα. Η πρόοδος αυτή, όπως είπε, δημιουργεί ένα «πρόσφορο έδαφος» για να ξεκινήσει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο σε έναν κόσμο που βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους και μισαλλοδοξία», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, «τον εθνικό στόχο», σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ:
“Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο εδώ στη Νέα Υόρκη, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η συζήτηση σε διευρυμένη μορφή για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα και την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οκτώ χρόνια μετά το Crans Montana και την αδράνεια που έφερε σε σχέση με το Κυπριακό, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τοποθέτησε Προσωπική Απεσταλμένη, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές.
Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση. Αναλάβαμε να αξιολογήσουμε τα θετικά μέτρα, τα οποία είχαν αποφασιστεί στη Γενεύη πριν από μερικούς μήνες. Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ολοκλήρωση των μέτρων αυτών σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια. Και ήδη προστέθηκαν τέσσερα ακόμα για να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η πορεία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με μια ενιαία Κύπρο, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο στον κόσμο, ο οποίος βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, βιώνει πολέμους και βιώνει ένα μεγάλο επίπεδο μισαλλοδοξίας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τον εθνικό στόχο που είναι η επανένωση της Μεγαλονήσου”.